Інтерпол зняв з розшуку Віктора Януковича і його сина Олександра

19:41, 03.05.2017

Олександр і Віктор Януковичі тепер можуть подорожувати світом?

Інтерпол документально підтвердив, що зняв з розшуку колишнього президента України Віктора Януковича і його сина Олександра Януковича.

 

Спочатку про це повідомила адвокатська компанія Joseph Hage Aaronson, яка представляє інтереси Віктора Януковича, посилаючись на офіційну відповідь Інтерполу на свій запит в середу.

 

Згодом про це повідомив прес-секретар Януковича Юрій Кірасір у Facebook.

 

"Інтерпол своєю постановою, прийнятою на сесії 27 лютого - 3 березня 2017 року, видалив із своїх баз даних Червоне повідомлення, опубліковане в липні 2015 року стосовно президента Віктора Януковича, і дані, що містяться в його файлах стосовно сина президента Януковича, Олександра Януковича. Інтерпол підтвердив, що на президента Віктора Януковича і на його сина Олександра Януковича, не поширюються Червоне повідомлення Інтерполу або Спеціальний запит про арешт, і що вони не відомі по базах даних Інтерполу", - йдеться в документі, який опублікував прес-секретар Януковича.

 

 

За словами Кірасіра, це означає, що тепер дані Віктора і Олександра Януковичів "відсутні у базі Інтерполу", тож колишній президент "не знаходиться в розшуку".

 

У свою чергу, в Генпрокуратурі України повідомили, що наразі перекладають усі пов'язані з цією ситуацією документи і пізніше зроблять офіційну заяву.

 

Тоді як Українське національне бюро Інтерполу пізніше підтвердило, що міжнародна організація дійсно припинила розшук колишнього Віктора Януковича.

 

Адже саме національне бюро передало копію рішення Комісії з контролю за файлами Інтерполу щодо Януковича, Генпрокуратурі України як органу досудового розслідування, йдеться на сайті Нацполіції України.

 

 

Речник Нацполіції Ярослав Тракало зазначає, що відповідна інформація надійшла до нацбюро від Комісії з контролю за файлами Інтерполу.

 

За його словами, ця комісія також зобов'язала Генеральний секретаріат Інтерполу видалити з бази розшуку Віктора Януковича та усю інформацію стосовно його сина Олександра.

 

Причини такого рішення Інтерполу наразі невідомі.

 

Нагадаємо, на 4 травня заплановано підготовче судове засідання у справі за обвинуваченням Віктора Януковича у державній зраді.

 

Пізніше стало відомо, що Інтерпол також припинив розшук колишнього міністра енергетики часів Януковича - Едуарда Ставицького.

 

"Комісія з контролю за файлами Інтерполу на 99-й сесії прийняла рішення про припинення розшуку Едуарда Ставицького. Сьогодні отримано офіційне підтвердження з Інтерполу і від Комісії з контролю за файлами Інтерполу, що скарга Едуарда Ставицького повністю задоволена, його кримінальне переслідування визнано політичним. Комісія взяла до уваги наші аргументи ", - повідомив адвокат Ставицького Юрій Іващенко у Facebook.