На Херсонщині звели дамбу і перекрили воду до Криму

16:40, 30.04.2017

Нова гребля остаточно перекрила воду з Дніпра до Криму.

Завершено будівництво нової бетонної дамби на Північно-Кримському каналі, яка  остаточно перекрила доступ дніпровської води до окупованого Росією Криму на межі материкової України з півостровом.

 

Про це повідомляє ТСН.

 

Призначення споруди полягає в тому, щоб заощаджена вода з Каховського водосховища зрошувала землі півдня Херсонщини.

 

Якби канал перекрили за кілька десятків кілометрів до адмінмежі з Кримом, де є остання стаціонарна дамба, ферми на південнішій території Херсонської області опинилися б під загрозою посухи. Тому воду туди пускали під меншим тиском, а фермери самотужки звели греблю з мішків із піском.

 

Тепер знайдено не тимчасове, а повноцінне рішення проблеми, яке дозволить вирощувати в регіоні рис і пшеницю.

 

“Тепер у нас є впевненість у завтрашньому дні”, – пояснив фермер Юрій Дудченко.

 

Дамбу спорудили за рік, витративши 35 мільйонів гривень. Без неї під зрошення не потрапляло майже 5 тис. га сільськогосподарських земель.

 

“Споруда надійно перекриває течію каналу, не пускаючи воду на окуповану територію. Фахівці кажуть, що роботи з облаштування нової греблі триватимуть”, – ідеться в сюжеті ТСН.

 

“Етап перший завершено. Продовження – це створення інфраструктури. Лебідки, чергові приміщення, охорона”, – пояснив головний інженер управління Північно-Кримського каналу Володимир Оберемок.

 

Нова дамба має заслінку, яку будь-коли можна відкрити. Тож коли Крим повернеться в Україну, водою наповниться ще 300 кілометрів Північно-Кримського каналу.

 

Щоправда, наразі – за три роки після перекриття каналу – русло іригаційної споруди на території Криму вже заросло бур’яном.

 

Північно-Кримський канал був відкритий 1963 року як одна з найбільших іригаційних споруд колишнього СРСР. Бере воду в річці Дніпро (Каховське водосховище).

 

Загальна протяжність від Нової Каховки до Керчі – 402 км.  Пропускна спроможність – 380 куб. м/сек.

 

До 2014 року канал забезпечував до 85% потреб Криму в прісній воді (понад 1,2 млрд. м³ на рік). Канал було перекрито в 2014 році після окупації Криму Російською Федерацією.