Петро Порошенко та Олександр Лукашенко вшанували річницю аварії на Чорнобильській АЕЄ (відео)

12:50, 26.04.2017

Петро Порошенко та Олександр Лукашенко вшанували загиблих на ЧАЕС (ТСН)

Президент України Петро Порошенко разом із своїм колегою із Білорусі Олександром Лукашенком взяли участь у вшануванні пам'яті загиблих ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

Вони відвідали Чорнобильську атомну електростанцію та поклали квіти до "Стіни пам'яті" меморіального комплексу "Героям Чорнобиля".

"Чорнобиль для України - це майже 10 відсотків території, яка зазнала прямого радіаційного ураження. Це понад три мільйони постраждалих. Майже п'ятсот тисяч з них - діти. Це - тисячі й тисячі людей з сотень сіл, селищ та міст, які покинули рідні домівки. Це - тисячі випадків спричинених радіацією онкологічних захворювань і смертей…", - сказав Петро Порошенко.

Олександр Лукашенко відмітив співпрацю україни та Білорусі у подоланні наслідків аварії.

"І білоруси, і українці розуміють, що чорнобильська катастрофа не знає кордонів. Наші держави намагаються разом долати цю біду. Реалізовано ряд спільних заходів в області радіоекологічного моніторингу та радіаційного контролю, сільського та лісового господарства, координації наукової та інформаційної роботи. Ми успішно співпрацюємо в рамках чорнобильських проектів міжнародних організацій, - сказав Лукашенко.

Однак, за його словами, таку співпрацю треба розширювати.

Наприкінці офіційних заходів пролунав поминальний дзвін - центральний об'єкт "Стіни пам'яті" - встановлений на триметровій арці.




Аварія на Чорнобильські АЕС в ніч на 26 квітня 1986 року - наймасштабніший в історії вибух та викид радіації із побудованого людиною об'єкта.

Дискусії щодо причин аварії тривають і досі, головна версія - помилки при будівництві та обслуговуванні атомної електростанції.

За висновками більшості післяаварійних експертиз остаточною причиною вибуху на четвертому блоці ЧАЕС названо конструкцію стержнів системи управління захистом у цього типу реактора. Їхня роль – зупиняти ланцюгову реакцію, а вони не змогли виконату цю функцію.

У результаті сотні людей загинули від променевої хвороби та наслідків радіаційного ураження, тисячі родин втратили свої домівки, а місто Прип'ять зараз приваблює лише туристів та шукачів пригод. Поступово у відселених районах навколо зони катастрофи почала відновлюватися природа, знищена людьми: зона відчудження поступово перетворюється на заповідник, який облюбували дикі тварини.

Задля запобігання розповсюдженню радіації наприкінці 1986 року зруйнований реактор накрили спеціальним "саркофагом". За оцінками спеціалістів, під ним залишилося близько 95% палива, яке було в реакторі на момент аварії, а також значна кількість радіоактивних речовин, які складаються із залишків зруйнованого реактора.

У листопаді 2016 року зруйнований четвертий енергоблок ЧАЕС накрили спеціальною конструкцією, що має запобігти подальшим викидам радіації,