Турчинов: Ніхто не ризикував мене шантажувати, я міг би і пристрелити

11:40, 14.04.2017

Секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олександр Турчинов заявив, що під час захоплення проросійькими бойовиками Донбасу, його не шантаували представники великого бізнесу, "бо він мав розбалансвану нервову систему і міг пристрелити". Про це Турчинов розповів в інтерв'ю ВВС.
 
"У ті часи популярною була теза про те, що великий бізнес Донбасу намагається шантажувати київську владу: мовляв, якщо "донецькі" отримають певні преференції, отримають гарантії, що житимуть за "старими правилами", то вони на повну включаться у боротьбу проти сепаратизму"
 
Турчинов: "Мене ніхто не шантажував. По-перше, це безперспективно. По-друге, ніхто не ризикував це робити, адже нервова система у мене була тоді розбалансована, я міг би і пристрелити. (пауза). Це жарт".
 
Турчинов додав, що дані СБУ свідчили, що сепаратисти на Донбасі були прикриттям для військової операції і було зрозуміло, що це насправді російська агресія.
 
"Якби хтось з місцевих хотів зіграти на тому, що він, мовляв, може вирішувати якісь питання з Кремлем - це був би блеф", - додав Турчинов.
 
Також секретар РНБО заявив, що після захоплення адмінбудівель на Донбасі керівники силових підрозділів намагалися проводити переговори, стало зрозуміло, що всі вказівки йдуть з Росії.
 
"Коли в Донецьку і Луганську захопили адмінбудівлі, відряджені туди керівники силових підрозділів почали переговори по їх звільненню замість застосування сили. Але минуло кілька днів, і стало зрозуміло, що це глухий кут: ті, хто там сидять, не приймають рішень. Оперативні розробки показували, що вони постійно спілкуються з Росією. Було нескладно побачити, що російські куратори давали команду триматися, озброюватися і чекати підкріплення. Тому вести переговори на моєму рівні просто не мало сенсу", - сказав Турчинов.