На схилі Старокиївської гори готуються до забудови: музейники б’ють на сполох (фото)

19:58, 12.04.2017

Підніжжя Старокиївської гори обмежили стрічками.

Національний музеї історії України, Національний заповідник "Софія Київська" та мешканці прилеглих будинків занепокоєні підготовкою до проведення робіт на схилі Старокиївської гори в історичному центрі столиці.

 

Про це йдеться у повідомленні на сторінці Національного музею історії України у Facebook  у середу.

 

За даними музейників, близько двох тижнів тому на підніжжі схилу і частині пагорба  Старокиївської гори з'явилися обмежувальні стрічки. У разі, якщо на схилі буде розгорнуто будівництво, будівля музею може постраждати.

 

 

"За цей двотижневий період на цій території почалися археологічні дослідження і відбулися геологорозвідувальні процедури, що є першою фазою проведення будівельних робіт. Можливе будівництво, яке неодмінно приведе до прокладання комунікацій, появи котлованів, забивання свай тощо, майже напевне призведе до поступового "сповзання" вниз і руйнування цілісної конструкції споруди Національного музею історії України, в стінах якого вже з'явилися тріщини з появою сусідніх забудов", - йдеться в повідомленні.

 

При цьому, до музею не надійшло жодної інформації щодо проекту і узгодження будівництва.

 

 

Музейники наголошують, що роботи, які можуть розпочатися біля підніжжя Старокиївської гори, будуть проходити в буферній зоні Національного заповідника "Софія Київська", що загрожує пам'ятнику втратою охоронного статусу ЮНЕСКО.

 

 

Керівництво музею вже поінформувало про ситуації всі відповідальні організації і органи влади.

 

Національний музей історії України - провідний музейний заклад країни, у сховищах якого перебуває майже 1 млн музейних предметів державного музейного фонду.

 

Як повідомляла «УМ», забудовники також почали протиправно вирубувати сторічні дерева заради будівництва житлового комплексу з шести багатоповерхівок на найстарішій київській горі Хоревиці.