Порошенко хоче відновити спеціальні військові суди (відео)

21:17, 28.03.2017

Президент Порошенко вважає, що цивільний суд стриножив генерала Назарова.

Президент Петро Порошенко пропонує відновити спеціальні військові суди після того, як генерала Назарова засудив до 7 років тюрми цивільний суд у Павлограді Дніпропетровської області.

 

Про це Порошенко написав на своїй сторінці у Facebook у вівторок ввечері.

 

"Я планую запропонувати відновлення спеціальних військових судів відповідно до існуючих міжнародних практик. Оцінювати дії командирів у бойовій обстановці повинні військові спеціалісти, військові експерти і військові судді, а не цивільні. Принаймні зараз, поки триває ця жахлива підступна гібридна війна", - зазначає глава держави.

 

Президент наголошує, що як Верховний головнокомандувач не може мовчати після вироку одного з цивільних судів, який засудив бойового генерала до ув’язнення на 7 років (йдеться про генерала Віктора Назарова засудженого днями через катастрофу  транспортного літака Іл-76).

 

"Наші військові виконують свій обов’язок захищати Україну. Інколи ціною власного життя. Розумію горе родин. Але по-справжньому винним у загибелі наших героїв є ворог, який віроломно вдерся на нашу землю. Єдиним виправданням цим смертям є наближення ними невідворотної перемоги", - вважає Порошенко.

 

За його словами, за останні три роки Україна виховала нове покоління ініціативних, сміливих, а часом і відчайдушних командирів, які забезпечують захист нашої держави.

 

"Стриножити їх судовими рішеннями було б нерозумно з точки зору гарантування обороноздатності та безпеки", - заявив глава держави.

 

На його переконання, справедливість безумовно повинна бути досягнута в суді, "але рішення військових судів не будуть ставитися під сумнів нашими воїнами".

 

Президент Порошенко також приєднав до свого посту посилання на думку першого заступника командувача Високомобільних десантних військ ЗСУ, генерал-майора Юрія Соделя, оприлюдненого на сторінці Генштабу ЗСУ на каналі YouTube.

 

Нагадаємо, 14 червня 2014 року бойовики терористичної ЛНР  збили військово-транспортний літак Іл-76 над аеропортом в Луганську. У катастрофі загинули 49 осіб: члени екіпажу і десантники.

 

У понеділок, 27 березня 2017 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області засудив генерала Віктора Назарова до 7 років тюрми. Йому інкримінували недбале ставлення до військової служби у справі про збитий сепаратистами літак Іл-76.