Російський полковник Анатолій Сінельников керував розстрілом автобусу з «Градів» під Волновахою

14:07, 09.03.2017

Полковник Сінельников і зрадник Шпаков. (Скріншот відео СБУ)

СБУ і Генпрокуратура встановили осіб, які причетні до теракту - обстрілу пасажирського автобуса у Волновасі з систем «Град», в результаті якого загинуло 12 людей і який стався 13 січня 2015 року.

 

Про це у четвер під час брифінгу розповів заступник головного слідчого управління СБУ Віталій Маяков.

 

За даними слідства, особами, причетними до вчинення теракту є полковник Збройних сил Росії Анатолій Сінельников і громадянин України Юрій Шпаков. За допомогою експертів було встановленно приблизний район, звідки вівся обстріл околиць Волновахи - окуповане місто Докучаєвськ.

 

«Шпаков, безпосередньо, керував артилерійським батальйоном, який вів обстріл, внаслідок якого загинули люди. У свою чергу, Сінельников займав посаду командира (куратора) 5-ї армійської бригади і командував діями Шпакова», - зазначив пан Маяков.

 

Слідчі встановили, що громадянин Росії Сінельников прибув на територію Донбасу за наказом російського військового керівництва «з метою ведення агресивних дій проти України». Вже на Донеччині він отримав позивний «Захар», щоб його було складно ідентифікувати українській розвідці, як кадрового російського військового.

 

Тоді як винуватець обстрілу Шпаков зараз переховується на території, яку контролюють терористи ДНР.

 

Наразі ідентифікуються особи інших бойовиків, причетних до теракту.        

 

Покарання за цей злочин передбачає до 15 років позбавлення волі, або до довічного ув'язнення.

 

У свою чергу, перший заступник Генпрокурора Дмитро Сторожук повідомив, що матеріали, які засвідчили причетність Росії до обстрілу пасажирського автобуса під Волновахою, що спричинив загибель 12 людей, направлено до суду у Гаазі.

 

"Ми вкотре підтвердили збройну агресію Росії проти України. Вся інформація була передана українській делегації, яка перебуває у Гаазі у Міжнародному суді ООН, як доказова база російської агресії проти України. Ця інформація буде направлена до прокурора Міжнародного кримінального суду, який буде приймати рішення про початок розслідування російської агресії проти України», - сказав пан Сторожук.

 

Нагадаємо, 13 січня 2015 року внаслідок обстрілу українського блокпосту під Волновахою на Донеччині 12 пасажирів рейсового автобуса "Златоустівка-Донецьк" загинули (десятеро на місці, ще двоє померли в лікарні). Також було поранено 16 цивільних і 2 українських силовиків.

 

Прокуратура кваліфікувала обстріл маршрутки під Волновахою як терористичний акт і відкрила кримінальне провадження.

 

Українські силовики повідомляли, що обстріл був здійснений із систем залпового вогню "Град", що підтверджують відеозаписи з місця події і знайдені там частини ракет.