У Білорусі терміново мобілізували в армію 2000 чоловіків із запасу

08:01, 10.02.2017

у Пічці беля Мінська розпочалися військові збори (Міноборони РБ)

У Білорусі терміново були організовані військові збори резервістів, до яких мобілізували 2000 осіб із запасу, - повідомляє міністерство оборони Білорусі. Ці заходи були названі комплексною перевіркою боєготовності збройних сил.

Збори розпочалися 9 лютого на базі 72-го гвардійського об'єднаного навчального центру в містечку Печі Мінської області, де колоись проходив військову підготовку Олександр Лукашенко.

Туди вже прибув автотранспорт із офіцерами, солдатами та сержантами запасу. За перший день зборів близько 150 військовозобов'язаних, призваних із запасу, прийняли.

"На те ми і військовозобов'язані, щоб в разі необхідності беззаперечно встати в єдиний армійський лад. Питання вдосконалення ратного вишколу, професійної майстерності з порядку денного ніхто не знімав. Та й зміна обстановки йде тільки на користь", - коментує майор запасу Дмитро Войтёнок, покликаний на збір зі столиці.

Контролював початок військових зборів начальник білоруського генштабу, перший заступник міністра оборони Республіки Білорусь, генерал-майор Олег Бєлоконєв. Він перевірив морльний дух військових, питання їх розміщення і забезпечення усім необхідним.и.

Бєлоконєв зазначив, що попереду у військових буде напружена навчально-бойова робота: за короткий час їм належить оновити свій армійський досвід, провести бойове злагодження розгорнутих підрозділів, щоб потім зробити марші на бойовій техніці в призначені райони для виконання завдань за штатним призначенням.

"Прийнявши військову присягу, вони почнуть поетапне бойове злагодження. В рамках цих заходів військовозобов'язані в подальшому перейдуть до виконання навчально-бойових завдань по їх військово-обліковими спеціальностями", - розповів командир бригади полковник Володимир Фурман.

Він зазначив, що всі з розумінням поставилися до неочікуваної мобілізації та з бажанням прибули на військові збори.

Нагадаємо, що 1 лютого відбулася рекордна "Велика розмова з президентом", під час якої Олександр Лукашенко госто розкритикував позицію Росії та особисто Путіна у питаннях білоруського п'ятиденного безвізу для мешканців 80 країн, а також ціни на нафту і газ та заявив, що ініціює відкриття кримінальної справи проти голови Россільгоспнагляду Сергія Данкверта.

Лукашенко на зустрічі із журналістами відкинув усі звинувачення у тому, що Білорусь постачає до Росії санкційні продукти, а ще заявив, що росіяни намагалися загарбати усі високотехнологічні підприємства.

"У мене просять забезкоштовно віддати високотехнологічні підприємства. Це по-братськи? Це порядно?", - сказав Лукашенко.

Очільник ФСБ Росії Олександр Бортніков у день зустрічі журналістів з Лукашенком доручив установити прикордонну зону між Росією та Білоруссю у Брянській, Смоленської і Псковської областях уздовж кордону з Білоруссю.