Віктор Янукович хоче свідчити про свою зраду в Ростові-на-Дону або в Україні

17:41, 30.01.2017

Віктор Янукович і його адвокат Віталій Сердюк.

Колишній президент Віктор Янукович готовий надати свідчення слідчим Генпрокуратури у кримінальному провадженні про державну зраду за нинішнім місцем проживання у російському Ростові-на-Дону.

 

Він також готовий приїхати до України, якщо йому гарантують безпеку.

 

Про це йдеться в заяві Януковича до Генеральної прокуратури, текст якої оприлюднив адвокат Віталій Сердюк в понеділок.

 

"У будь-який зручний для Вас час Ви можете особисто прибути за місцем мого проживання, яке Вам відомо, для отримання від мене показів, вручення необхідних документів та проведення інших процесуальних дій. При цьому прошу Вас врахувати наявність у мене бажання співпрацювати зі слідством та повідомити про всі дійсні обставини справи для проведення всебічного і неупередженого розслідування", - йдеться в заяві президента-втікача.

 

Водночас його захисник стверджує, що запити Генпрокуратури в частині вручення Януковичу повідомлення про підозру наразі перебувають у правоохоронних органах Російської Федерації. Таким чином, зазначає адвокат, Янукович нібито досі не отримав офіційного повідомлення про підозру в державній зраді.

 

Адвокат Сердюк також запевняє, що його підзахисний готовий приїхати до України для надання свідчень за умови гарантування йому безпеки і розслідування кримінального провадження стосовно замаху на нього. Але доти, доки таких гарантій не надано, Янукович свідчитиме лише дистанційно.

 

Адвокат заявив, що у захисту є фотографії пошкодженого кортежу Януковича під Мелітополем Запорізької області та свідчення пораненого охоронця.

 

"Захист зараз подасть підписану Януковичем заяву про забезпечення його участі у процесі і повідомить слідчого про подання скарги, якою вимагає зобов’язати слідчого виконати постанову (головного військового прокурора) Анатолія Матіоса про продовження строку досудового слідства до 28 березня та вчинити необхідні слідчі дії, визначені в цій постанові", – заявив адвокат.

 

Раніше прокурор відділу Головної військової прокуратури Руслан Кравченко заявив, що підозрюваному у держзраді Януковичу в Україні нічого не загрожує.

 

Нагадаємо, раніше Генпрокуратура викликала Януковича на допит у справі про державну зраду на 27 та 30 січня.

 

Водночас Головна військова прокуратура ГПУ підготувала уточнену підозру Януковичу в провадженні про державну зраду. Зокрема, під час досудового розслідування було встановлено, що Янукович звертався з листом про введення російських військ на територію України до президента Росії, а також до Ради Федерації РФ.

 

Нагадаємо, що згідно свідчень одного з колишніх охоронців Януковича у Печерському райсуді столиці в січні 2017 року, стало відомо, що жодних замахів на кортеж президента-втікача не було.

 

Тоді як Януковича наприкінці лютого 2014 року доставили з Бердянська до Криму російські спецпризначенці на вертольоті.  

 

Як повідомляла «УМ», 28 листопада 2016 року Генпрокурор Юрій Луценко виголосив підозру Януковичу в державній зраді та сприянні Росії в розгортанні агресії проти України, коли той вийшов на відеозв’язок із ростовського суду зі Святошинським райсудом Києва як свідок.

 

17 січня 2017 року Головна військова прокуратура отримала від ООН офіційну фотокопію заяви Януковича від 1 березня 2014 року з проханням ввести російські війська до України.