Меру Перемишля Роберту Хомі скасували заборону на в’їзд в Україну

16:03, 27.01.2017

Роберт Хома знову може їздити до Львова.

Служба безпеки України скасувала заборону на в’їзд до України на п’ять років для мера польського Перемишля Роберта Хоми у п’ятницю.

 

За неофіційними даними, у ситуацію особисто втрутився Президент України Петро Порошенко, після того, як польські дипломати надіслали до МЗС України відповідну ноту.

 

Скасування заборони офіційно підтвердила речник СБУ Олена Гітлянська на своїй сторінці у Facebook.

 

За її словами, рішення про заборону чи скасування заборони на в’їзд до України будь-якої особи приймається з урахуванням комбінації безпекових та міжнародних чинників.

 

Мовляв, саме під цим кутом СБУ «аналізує ситуацію щодо осіб, яким забороняється в’їзд до нашої держави», і перебуває у постійному контакті з МЗС України.

 

«Українська сторона позитивно сприйняла оцінку мера Перемишля, яку він публічно надав антиукраїнським маршам у місті. Саме тому Служба прийняла відповідальне рішення про скасування заборони на в’їзд в Україну меру польського міста Перемишля Роберту Хомі», - написала пані Гітлянська.

 

І додає: «Ми також розуміємо, що заборону в’їзду меру Перемишля активно намагалася використати "третя" сторона для внесення розколу у стосунки між Україною та Польщею.

Впевнені, що ця ситуація не зашкодить розвитку двосторонніх стосунків з братнім польським народом».

 

Зазначимо, 17 січня у міжнародному пункті пропуску «Шегині» українські прикордонники відмовили меру Перемишля в його бажанні перетнути кордон та в’їхати на територію України.

 

Тоді ж стало відомо, що СБУ включила Роберта Хому до «чорного» списку, оскільки той нібито «брав участь в антиукраїнських заходах та розпалював міжнаціональну ворожнечу».

 

Зокрема, Роберту Хомі закидали підтримку маршу «Орлят перемишльських та львівських», під час якого поляки вигукували «смерть українцям».