У Росії не садитимуть за побої нанесені дітям і вагітним

12:23, 27.01.2017

Декриміналізація побоїв в Росії є першим кроком до повернення середньовічного "Домострою".

Держдума Росії прийняла у третьому, остаточному читанні законопроект про декриміналізацію побоїв у сім'ї в п'ятницю. Відтак, домашні побої в Росії, якщо вони зафіксовані вперше, вже не є кримінальним злочином, а лише адміністративним правопорушенням.

 

Документ підтримали 380 депутатів, проти виступили троє.

 

Закон переводить побої відносно близьких родичів з розряду кримінальних злочинів в адміністративні правопорушення у випадках, коли такий проступок здійснено уперше. Лише у разі повторного порушення винному загрожує кримінальна відповідальність.

 

В ході першого читання Держдума відхилила поправку, внесену депутатами від КПРФ Юрієм Синельщиковим і Тамарою Плетньовою, якою пропонувалося залишити кримінальне покарання за нетяжкі побої відносно дітей, вагітних жінок і безпорадних громадян.

 

«Побоями» законодавство визначає дії, які призвели до фізичного болю, але не призвели до короткочасного розладу здоров’я і втрати працездатності. Йдеться про садна та синці, тоді як за нанесення легких тілесних ушкоджень усе ще передбачено кримінальну відповідальність.  

 

Голова Держдуми В'ячеслав Володін раніше висловився на підтримку законопроекту про декриміналізацію нетяжких побоїв у сім'ї.

 

Він пояснив, що результати соцопитувань свідчать про те, що більшість росіян підтримують декриміналізацію побоїв у сім'ї, які не тягнуть тяжких наслідків.

 

«Коли ми говоримо про сім'ю, треба зробити все, щоб зміцнити сім'ю. Нам важливо, щоб не було втручання в сім'ю», - підкреслив пан Володін.

 

Раніше в Росії були оприлюднені результати соцопитувань, згідно з якими п'ята частина росіян (19%) визнали допустимим застосування фізичної сили відносно близьких. Більше половини опитаних (59%) схвалили ідею декриміналізації побоїв для тих, хто скоїв такий злочин уперше. 33% респондентів виступили проти такої міри.

 

Саме на ці дані соціологів посилаються депутати Держдуми, виправдовуючи декриміналізацію побоїв. Тоді як керівництво Ради Європи вже висловило занепокоєння такими законодавчими змінами. Утім, спікер Держдуми В'ячеслав Володін вважає це тиском на російський парламент.