Надію Савченко хочуть притягнути до кримінальної відповідальності за списки

14:22, 11.01.2017

Надія Савченко може стати фігурантом кримінального провадження.

Правоохоронці можуть порушити кримінальне провадження за фактом розголошення народним депутатом Надією Савченко прізвищ зниклих і полонених українських військослужбовців.

 

Оскільки вона незаконно поширила інформацію про сотні заручників без їхньої згоди і порушила законодавство про боротьбу з тероризмом.

 

Таку думку висловив представник секретаріату Уповноваженого Верховної ради з прав людини Михайло Чаплига у коментарі виданню «Українська правда» у середу.

 

«Закон говорить про особливий порядок оприлюднення інформації про військовослужбовців. А частина осіб зниклих або полонених на території ОРДЛО – це наші військовослужбовці. Тут є порушення закону про боротьбу з тероризмом. В цьому аспекті можливий початок якогось кримінального провадження в цій справі», – переконаний пан Чаплига.

 

При цьому, він визнає, що частина правозахисників вітає таку ініціативу Савченко, як вітає будь-які кроки щодо пришвидшення звільнення українських заручників.

 

«Якщо є люди, які вважають, що їхнє право на приватність є порушеним, то вони можуть звертатися з заявою. Може бути відкрите кримінальне провадження за ст. 182 ККУ – незаконне збирання, зберігання, використання поширення інформації про особу без її згоди. Провадження може бути відкрите слідчим або прокурором лише на підставі заяви», - сказав Михайло Чаплига.

 

Як повідомляла «УМ», Надія Савченко оприлюднила на своїй сторінці в Facebook списки полонених на непідконтрольних владі територіях Донбасу і українських в'язнів у російських в'язницях, а також список осіб, яких ватажки ОРДЛО хочуть отримати від української сторони.

 

В СБУ назвали оприлюднені списки некоректними і застерігають, що завдяки Савченко шахраї отримали персональні дані багатьох українських заручників і матимуть змогу шантажувати родичів, наприклад, вимагаючи викупу.