Агресія Росії і Китаю може призвести до нових конфліктів

12:45, 10.01.2017

Ризик виникнення конфліктів між країнами і всередині країн зростатиме і протягом п'яти років досягне рівня часів «холодної війни». У числі факторів, які формують «темне і важке найближче майбутнє» виділені «більш агресивні» Росія і Китай.

 

Про це йдеться в доповіді розвідки США під назвою «Глобальні тенденції: Парадокс прогресу», передає Reuters.

 

На думку авторів доповіді, це відбудеться через те, що світовий порядок, що склався після Другої світової війни, руйнується під впливом антиглобалізму і націоналізму.

 

«Ці тенденції зійдуться в одній точці з безпрецедентною швидкістю, ускладнюючи управління і співробітництво, змінюючи природу влади і фундаментально змінюючи глобальний ландшафт», – цитує агентство текст доповіді, презентація якого відбулася 9 січня в інституті Newseum у Вашингтоні.

 

Факторами, що формують «темне і важке найближче майбутнє», в доповіді називаються «все більш самовпевнені і агресивні» Росія і Китай, регіональні конфлікти, тероризм, зростання нерівності доходів, зміна клімату і повільне економічне зростання.

 

У доповіді говориться, що загроза тероризму зростатиме в найближчі десятиліття, вона буде виходити від невеликих груп і окремих осіб, озброєних «новими технологіями та ідеями».

 

Також автори доповіді вважають, що невизначеність щодо США, ослаблення міжнародних прав людини і норм щодо запобігання конфліктів, буде стимулювати Китай і Росію кинути виклик американському впливу.

 

Ці проблеми не призведуть до виникнення прямого воєнного конфлікту, проте несуть за собою ризики «грунтовних помилок в розрахунках». В цій ситуації особливу небезпеку будуть представляти невірні оцінки поведінки ймовірного супротивника.

 

Автори відзначають, що в той час як повномасштабної війни можна уникнути, відмінності в цінностях та інтересах між державами і спроби встановити регіональне домінування «призведуть до поділу світу на сфери впливу».

 

При цьому, ці ризики в перспективі також можуть створити можливості для урядів, суспільств, груп і окремих осіб побудувати більш обнадійливе і безпечне майбутнє.

 

Автори доповіді свідомо уникають аналізу майбутнього політичного курсу США, однак дослідження приділяє особливу увагу тим областям, на яких обіцяв зосередитися під час своєї передвиборчої кампанії обраний президент Дональд Трамп, обіцяючи покращення відносин США з Росією, перегляд економічних відносин з Китаєм, повернення робочих місць в США і боротьбу з тероризмом.

 

Зауважимо, що Національна рада з розвідки готує свої доповіді на підставі звітів 17 розвідувальних відомств США. Її дослідження вважаються найбільш всеосяжними аналітичними продуктами американської розвідки, зазначає Reuters.