У Криму спецслужби Росії намагаються вербувати українських моряків (відео)

13:28, 25.11.2016

Олександр Ткачук. (Фото прес-центру СБУ)

Спецслужби Росії намагалися здійснити масштабні вербування українських військових, в основному – представників військово-морських сил, які до окупації розташовувалися в Криму.

 

Про це заявив керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук під час брифінгу в п’ятницю.

 

За його словами, це повідомлення є результатом операції військової контррозвідки, яка тривала з 2014 року. Пан Ткачук додав, що для вербування використовувалися «брудні методи».

 

«Затримують, вивозять кудись в ліс і кажуть – ось, дивися, ось гранати, ось патрони, які ми в тебе знайшли. Ось зброя. Або ти підписуєш, що ти будеш на нас працювати, або ми йдемо, тебе затримуємо і ти стаєш злочинцем», – розповів керівник апарату голови СБУ.

 

Крім того, за словами Ткачука, російські спецслужби погрожували розправою родичам військових ЗСУ, які залишилися в Криму.

 

Пан Ткачук запевнив, що СБУ виявила такі спроби вербування оперативно і передача інформації російським кураторам була заблокована.

 

За його словами, більшість військових моряків залишилися вірними присязі та добровільно повідомили своє керівництво та СБУ про спроби вербування.

 

Тим не менше, двох військових суд вже засудив до 12 років ув'язнення за державну зраду.

 

Загалом у рамках спецоперації зареєстровано понад 30 кримінальних проваджень.

 

Олександр Ткачук зазначає, що окупантів цікавить бойовий чисельний склад військових частин України, їхнє озброєння, місця дислокації, директиви та бойові розпорядження щодо застосування сил АТО, результати та подробиці заходів мобілізації та інше.

 

Під час брифінгу спіробітники СБУ продемонстрували відеозаписи свідчень військових, яких намагалися вербувати. Їхні обличчя були приховані, а голос змінений.

 

Пан Ткачук нагадує, що добровільне повідомлення СБУ про спробу вербування звільняє людину від кримінальної відповідальності.

 

Нагадаємо, що 10 листопада, ФСБ повідомила про затримання в Севастополі «українських розвідників-диверсантів» із так званої групи Штиблікова. Тоді було арештовано трьох українців – Олексія Бессарабова, Дмитра Штибілкова і Володимира Дудка. Згодом в анекосваному Криму було арештовано ще двох «диверсантів» - Олексія Стогнія і Гліба Шаблія.

 

В Міноборони України вважають, що будь-хто з колишніх українських військових, які зараз проживають в окупованому Криму, можуть стати «потенційними жертвами російських спецслужб».