Українську чиновницю Олену Трегуб пограбували в аеропорту Брюселя

12:45, 20.11.2016

Поліція Брюсселю нічим не зарадила Олені Трегуб.

Директор Департаменту міжнародних програм Міністерства економічного розвитку і торгівлі Олена Трегуб стала жертвою пограбування в аеропорту Брюселя. Жінка перебувала у службовому відрядженні.

 

Про це пані Трегуб повідомила у своєму блозі на сайті видання «Українська правда» у суботу.

 

«Повернулась в Україну фактично бомжем – гроші, телефон, комп'ютер, кредитні картки були викрадені на автобусі із аеропорту Брюселя. Зловмисники також познімали заощадження із моєї дебіт карти Приватбанку без пін-коду, наприклад, катаючись на таксі з інтервалом у 10 хвилин між поїздками на суми, які не викликали у Приватбанку ніяких підозр, – від 300 до 500 євро», - написала Олена Трегуб.

 

За її словами, іноземні супутники заспокоювали її, мовляв, «в робочій поїздці компанія компенсує витрати і подбає» про неї.

 

«Як директорка департаменту, я їхала до Єврокомісії виступити на щорічних зборах програм прикордонного свіробітництва. Всього прикордонне співробітництво – це 1 мільярд євро грантів для 30 країн ЄС та сусідів ЄС. Із 16 програм 2014-2020 року, у чотирьох програмах на загальний бюджет у 350 мільйонів євро бере участь Україна. Ці кошти доступні для проектів розвитку областей Західної та Південної України», - зазначає пані Трегуб.

 

І додає, що 15 листопада ніхто з українських дипломатів (загалом їх у представництві при Євросоюзі близько 50) не зустрів її в аеропорту Брюселю. Тоді як українську делегацію, яка прибула на конференцію при НАТО зустрічала представниця української місії. При цьому, ця представниця відмовилася підвезти пані Трегуб на офіційний захід.

 

«На всі мої питання вона у радянському стилі відповідала, що нічого не знає і все не її справа, і що вона не чула, що Представництво повинне приїхати за мною», - обурюється Олена Трегуб.

 

За її словами, «поспілкувавшись із брюсельським обличчям нашої держави, після годинного очікування» та у стані легкого шоку вона вирішила скористатися автобусом, який прямував до готелю.

 

«Власне в автобусі у мене і вкрали мою сумку з комп'ютером. Звичайно, мені слід було бути уважнішою, і розуміти, що, зважаючи на контингент на автобусній зупинці аеропорту і у самому автобусі, ця поїздка несла великі криміногенні ризики. Проте я була психологічно не готова до такого розвитку подій, оскільки не була налаштована ходити по автобусах у цій робочій поїздці», - пише пані Трегуб.

 

В поліції Брюселю прийняли заяву української чиновниці про пограбування, але попри записи камер відеоспостереження зауважили, що це «занадто типовий випадок».

 

«Я сподівалась, що наші дипломати, приїдуть і пояснять поліції, що я – не турист, а державний чиновник, що я – в державному відрядженні, з компютером – повним важливої інформації, і що від імені держави Україна вони просять поставитись серйoзно до розлідування злочину. Проте по тому, що наші дипломати приїхали за мною лише після п'яти годин очікування і кількох телефонних дзвінків, поліцейські зробили висновок, що я не те, що не державний представник чи турист, а нікому непотрібний бомж, на якого дійсно не варто звертати увагу», обурюється Олена Трегуб.

 

 

За її словами, з боку наших дипломатів не було жодної спроби пояснити поліції, що варто серйозніше поставитись до ситуації. До того ж, українські дипломати дали їй зрозуміти, що роблять послугу.

 

«Пані Консул України вимагала оплатити 50 євро за довідку для повернення в Україну. Дякую, їй і Посолу України у Королівстві Бельгія та Представнику України при ЄС Миколі Точицькому, що відмовились від цієї вимоги після заяви про моє скрутне становище», - іронізує чиновниця.

 

Відтак, Олена Трегуб цікавиться: чи повинна держава надавати робочий комп'ютер і телефон для службових поїздок; чи компенсує держава втрати, які відбулись внаслідок виконання службових обовязків тощо.

 

«За яким принципом підбираються дипломати для предстаництва українських інтересів у Брюселі і чи усвідомлюють вони себе представниками держави, які повинні захищати її інтереси, а не тільки інтереси своєї Місії чи Представництва?», - цікавиться Олена Трегуб.

 

Представник проекту «Реанімаційний проект реформ» Артем Миргородський зауважує у Facebook, що «тактично - ніхто не має зустрічати в аеропортах, якще це не протокол, але  стратегічно - у керівника департаменту, заступника міністра і міністра має бути гідне фінансове і технічне забезпечення».

 

Тоді як Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба вказує, що він любить «делегації, які сідають в автобус і їдуть туди, куди їм треба».

 

«Я не люблю делегації і делегатів, які очікують, що дипломат має бути завжди і скрізь поруч в будь-який момент, тому що для того і прибувають гості, щоб до них приставляли дипломата, возили на машині і задовольняли усі примхи. Більше того, я забороняю своїм співробітникам займатися таким обслуговуванням. Це - функція водія, з окремих питань - протоколіста і лише коли дотримані процесуальні вимоги. Через такий підхід я декілька разів бортанув народних депутатів і представника СБУ, а також - зараз буде жах - проігнорив людину, на яку АПУ просила звернути особливу увагу. Через такий підхід я вже нажив собі ворогів, але це я переживу», - написав пан Кулеба у Facebook.

 

Він погоджується, що «поведінку співробітниці Місії при НАТО можна поставити під сумнів». Утім, на його думку, цей «випадок в аеропорту - сумний, але що буде, якщо ми всі розкажемо свої сумні історії?».

 

Водночас, директор політичного департаменту МЗС України Олексій Макеєв вказує, що подібні прикрі пограбування можуть статися з кожним і трапляються з українцями в усьому світі ледь не щодня.

 

«Я також знаю, що ваша історія могла б виглядати так: повертаюся до Києва страшенно розстроєна: втратила пильність, гаманець, паспорт, з картки зняли всі гроші, а блокування я ніякого не поставила... Але дякуючи нашим дипломатам я таки повертаюся додому: мені безкоштовно виготовили документи на повернення, а колеги-дипломати навіть допомогли мені дістатися на літак», - написав пан Макеєв на своїй сторінці у Facebook.  

 

Він іронізує, що тепер варто дати вказівку послам України зустрічати усіх громадян України – від народного депутата до комбайнера з Переяслава - і забезпечити їхню безпеку, харчування, особистого драйвера, шопінг тощо.

 

«У 53 громадян України, які, за оперативними даними СБУ, мешкають у Брюсселі - біля трапу літака забрати всі документи, цінні речі, багаж, замовити автобус, розвести по домівках, уникаючи злачних й небезпечних місць криміногенного Брюсселя, і віддати їм документи, цінні речі і багаж за порогом їхніх квартир, щоб жодна падлюка їх у них не вкрала», - написав Олексій Макеєв.