ГПУ зупинила слідство проти Януковича, Захарченка, Пшонки і Ко

00:03, 18.11.2016

Розслідування щодо Віктора Януковича та його найближчого оточення призупинили. (Фото з архіву.)

Генеральна прокуратура України зупинила досудове слідство в кримінальних провадженнях, відкритих стосовно екс-президента України Віктора Януковича та колишніх високопоставлених чиновників, мотивуючи це тим, що вони нині перебувають у розшуку.

Про це повідомила народний депутат з фракції "Самопоміч" Олена Сотник.

Йдеться про екс-депутата Олексія Азарова, який є сином екс-прем'єра Миколи Азарова, екс-міністра юстиції Олену Лукаш, екс-міністра енергетики та вугільної промисловості України Едуарда Ставицького, екс-голову адміністрації президента Андрія Клюєва, екс-генпрокурора Віктора Пшонку, екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.

"Генеральна прокуратура зупинила досудове слідство в кримінальних провадження щодо Януковича В. Ф., Азарова О. М., Лукаш О. Л., Ставицького Е. А., Клюєва А. П., Пшонки В. П., Захарченка В. Ю. та багатьох інших не менш "гідних" осіб. А обґрунтовує це тим, що проводить розшук цих осіб", - написала Сотник у Facebook.

Це сталося попри те, що для таких випадків - коли підозрюваний переховується від слідства та суду - в кримінальному процесі було передбачено інститут заочного провадження, який не потребує присутності підозрюваних.

"Така ситуація означає, що Генпрокуратура зможе поновити розслідування лише після того, як "знайде" Януковича, Азарова та Пшонку й інших. "Злочинна влада" може спати спокійно", - резюмувала Сотник.

На підтвердження цього вона також навела ситуацію навколо народного депутата фракції "Опозиційний блок" Вадима Новинського.

"Саботаж щодо зняття недоторканності з Новинського - це просто один із символів того, що ніхто не збирається карати "злочинну владу", - вважає Сотник.

Водночас у ГПУ пояснюють таке рішення процесуальними моментами: досудове розслідування у кримінальній справі стосовно колишнього президента Віктора Януковича і низки екс-чиновників зупинили, щоб не було підстав закрити ці справи.

Про це повідомляє Українська правда з посиланням на начальника департаменту спецрозслідування Генпрокуратури Сергія Горбатюка.

"У Кримінально-процесуальному кодексі є обмежений термін слідства - рік з моменту повідомлення про підозру. Якщо слідство не припиняти, термін закінчиться, і справа має бути закрита", - сказав Горбатюк.

Закон передбачає призупинення термінів слідства в разі хвороби підозрюваного, розшуку або виконання міжнародно-правового доручення, пояснює прокурор.

Він запевняє, що незважаючи на зупинку розслідування, правоохоронці продовжують збирати матеріали у зазначених справах.

Як повідомляла "УМ", 17 листопада регламентний комітет Верховної Ради відклав ухвалення рішення щодо подання Генерального прокурора України про зняття депутатської недоторканності з Новинського, аргументувавши тим, що ГПУ та її очильник Юрій Луценко, який брав участь у засіданні, не відповіли на всі поставлені парламентарями запитання.

У відповідь фракція "Самопоміч" вирішила саботувати засідання Верховної Ради, влаштувавши демарш на сесії у четвер.