Річку Сіверський Донець забруднили хімвідходами

11:14, 05.11.2016

Одне з підприємств хімічної промисловості Луганської області зливало тонни шкідливих  хімвідходів в річку Сіверський Донець, що призвело до суттєвого забруднення та зміни властивостей води.

 

Про це повідомляє прес-центр СБУ в суботу.

 

За даними спецслужби, на території заводу є спеціальний шламовідстійник для нейтралізації шкідливих властивостей відходів.

 

«Однак керівництво заводу вирішило заощадити на екологічних заходах та утилізації відходів і просто скидати їх у ріку. Під водою було прокладено трубу, через яку щонайменше з 2014 року в Сіверський Донець підприємство викидало тонни хімікатів. У той самий час шламовідстійник не працював та перебував у занедбаному стані», - йдеться у повідомленні СБУ.

 

 

За даними слідства, завод забруднив 10 км акваторії річки Сіверський Донець, яка збагачує питні горизонти Рубіжного, Лисичанська, Сєверодонецька та інших населених пунктів, є місцем відпочинку населення та найбільшим магістральним каналом для меліорації земель регіону. У цій зоні зникла водна фауна і загинули водорості.

 

Фахівці-екологи та працівники водолазної служби допомогли співробітникам СБУ задокументувати протиправну діяльність керівництва заводу. Екологи ще підраховують збитки, завдані навколишньому середовищу.

 

За матеріалами СБУ прокуратура Луганської області почала досудове розслідування за ч. 1 ст. 242 (порушення правил охорони вод) КК України. Тривають слідчі дії.