В Укрзалізниці дефолт: Гройсман погрожує мафії

16:07, 02.11.2016

Володимир Гройсман погрожує знищити мафію Укрзалізниці (rbc.ua)

"Я готовий знищувати будь-яку мафію, яка спроможна наблизитися до Укрзалізниці". Про це заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман на засіданні парламенту у середу щодо питання  технічного дефолту ПАТ "Укрзалізниця".

 

На засіданні голова Укрзалізниці Войцех Балчун розповів про жалюгідний стан підприємства.

 

"Кредитний портфель становить 43 млрд грн, з них 83% - у іноземних валютах. Від квітня фактично триває технічний дефолт. Примусові грошові стягнення тривають у зв'язку з донецькими боргами. З наших рахунків зняли примусово 780 млн грн. Також за рахунок наших клієнтів були примусові стягнені 108 млн грн на користь WOG", - поінформував Балчун.

 

Також, за його даними, Укрзалізниця програла суди на 500 млн грн і 50 млн доларів.

 

У відповідь на це, Володимир Гройсман пообіцяв зробити Укрзалізницю однією з найбільш успішних у країні.

 

"Я готовий підтримувати ініціативи на реалізацію модернізації. Я готовий знищувати будь-яку мафію, яка спроможна наблизитися до Укрзалізниці", - підкреслив прем'єр.

 

За словами Гройсмана, Укрзалізниця має весь потенціал, щоб бути мільярдером, а замість того вона "хронічно оповита корупцією, неефективністю і розкраданнями".

 

"Ремонти вагонів відбувалися, локомотивів - нуль, паливо - втридорога, запчастини - втридорога, тисячі контрактів з посередниками - мільярди повз Укрзалізницю. А що громадянам України? Брудні вагони, неможливість купити квитки і все інше, а виробникам - неможливість перевозити вантажі країною", - описав він сучасний стан справ у компанії.

 

Як повідомляла "УМ" раніше, ДФС звинуватила Укрзалізницю в несплаті податків на 2 мільярди гривень.