Угорщина викликала посла Росії через зневагу до революції 1956 року

08:34, 26.10.2016

Міністерство закордонних справ Угорщини викликало посла Росії у Будапешті через зневажливий коментар генерального директора державної агенції «Россия сегодня» Дмитра Кисельова про революцію 1956 року.

 

Про це повідомляє прес-служба МЗС Угорщини.

 

Зокрема, російський пропагандист Кисельов назвав події 1956 року в Угорщині «першою кольоровою революцією, за якої стояли західні сили, зокрема США».

 

«У МЗС Угорщини було викликано російського посла. На зустрічі йому дали чітко зрозуміти: Угорщина не потерпить від будь-кого зневажливих ремарок щодо революції 1956 року і наших героїв», - йдеться у повідомленні.

Так, у своїй програмі на російському телебаченні Дмитро Кисельов назвав революцію 1956 року бунтом та погромом, автори програми додали, що «під час подій 1956 року з в'язниць були випущені тисячі нацистів».

 

Напередодні прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, під час пам'ятних заходів 23 жовтня, приурочених до 60-річчя Угорського повстання 1956 року, закликав протистояти «радянізації» Європи.

 

Нагадаємо, що антикомуністичне повстання в Угорщині 1956 року придушили радянські війська, а танки з червоною зіркою перебували на вулицях Будапешта. Тоді загинули десятки тисяч цивільних, близько 300 тисяч угорців стали біженцями, а у самій країні прорадянський уряд Яноша Кадара вдався до масових репресій.