Білорусь вимагає вибачень від України через інцидент з літаком

16:14, 22.10.2016

Інцидент з білоруським лайнером обернувся дипломатичним скандалом.

Представники МЗС Білорусі вручили ноту протесту тимчасовому повіреному у справах України в Білорусі Валерію Джигуну в Мінську через інцидент з літаком авіакомпанії «Белавіа», який трапився у п’ятницю. Водночас, в СБУ заперечують, що пасажирському лайнеру  погрожували винищувачами.

 

Про це повідомляє МЗС Білорусі у суботу.

 

«Білоруська сторона очікує офіційних вибачень і вимагає відшкодування всіх фінансових витрат, викликаних діями компетентних органів України щодо примусового повернення білоруського повітряного судна авіакомпанії «Белавіа», що здійснював 21 жовтня 2016 року регулярний рейс В2 840 за маршрутом Київ – Мінськ», - йдеться у повідомленні.

 

Аналогічну ноту протесту посол Білорусі в Україні Ігор Сокол має вручити представникам МЗС України.

 

Водночас, речник СБУ Олена Гітлянська пояснила на своїй сторінці у Facebook  , що білоруський літак повернули до аеропорту «Жуляни» (Київ) через те, що спецслужба  отримала інформацію про іноземного громадянина та можливу загрозу національній безпеці держави.

 

«На момент отримання інформації іноземець вже перебував на борту авіакомпанії «Белавіа», що готувався виконати рейс до Мінська. Ми невідкладно поінформували про це ДП «Украерорух». На той час, коли диспетчер зв’язався з пілотом, літак вже декілька хвилин перебував у повітрі», - повідомила пані Гітлянська.

 

Після перевірочних заходів в СБУ переконалися, що загрозу національній безпеці локалізовано.

 

При цьому, повідомлення авіакомпанії «Белавіа», що у разі відмови командира судна повернутися, українська сторона застосує винищувачі, Олена Гітлянська прокоментувала так: «Невже можна серйозно сприймати інформацію, що винищувачі могли бути підняті у небо проти цивільного лайнера?».

 

Ймовірне використання винищувачів заперечує і керівник апарату СБУ Олександр Ткачук.

 

«Думаю, дещо абсурдно вважати, що військові літальні апарати можуть бути застосовані проти цивільного борта», - заявив пан Ткачук в ефірі телеканалу «112 Україна».

 

За його словами, СБУ у цій ситуації діяла у рамках своєї компетенції та відповідно до міжнародних правил виконання польотів цивільних суден.

 

При цьому, Олександр Ткачук відмовився розголошувати інформацію про громадянина, через якого було примусово повернуто білоруський лайнер. Мовляв, ця інформація має обмежений доступ.

 

Тим не менше заступник гендиректора білоруської авіакомпанії Белавіа» Ігор Чергінець заявив, що екіпаж лайнера має запис з погрозами українських диспетчерів «підняти винищувачі».

 

Як повідомляла «УМ», напередодні літак авіакомпанії «Белавіа» повернули у київський аеропорт «Жуляни» нібито під загрозою підняти винищувачі. Боїнг 737-800 виконував рейс за маршрутом Жуляни (Київ) - Мінськ, але  був змушений повернутися в аеропорт вильоту. На борту перебували 136 пасажирів і 6 членів екіпажу.

 

Після посадки правоохоронці зняли з борту одного пасажира. Ним виявився Армен Мартиросян - проросійський політолог і антимайданівець, що мешкає в Москві, але є громадянином Вірменії.