Вночі на Черкащині вкрали барельєф і пам’ятник Тараса Шевченка

14:59, 16.10.2016

Барельєф Тараса Шевченка зрізали у центрі села Шевченкове Звенигородського району

На «Батьківщину Тараса Шевченка» знову напали вандали. Буквально за одну ніч вони здійснили зухвалий рейд селами Звенигородського району, котрі входять до Національного заповідника.  
 
Спершу  шукачі кольорових металів позбивали бронзові букви з напису на стелі «Літературно-меморіальний музей», а потім зрізали півметровий бронзовий барельєф із зображенням молодого Кобзаря. Це сталося у  центрі села Шевченкове Звенигородського району. 
 
Свідків немає. Кажуть, що барельєф важить майже 1 тонну. 
 
Тієї ж ночі було викрадено накладні бронзові композиції на в’їздних знаках у село Моринці. А в селі Зелена Діброва, у якому свого часу жила сестра Тараса Шевченка – Катерина, викрали погруддя поета. 

 
«Йшов рясний дощ і на початку 2 -ї години ночі камери відеонагляду зафіксували, як у село заїхали молодики на білому мікроавтобусі «Мерседес» з причепом  і «Москвич».  Біля пам’ятника вони виключили фари, погрузили погруддя і поїхали в сторону Шевченкового», – розповідає «Україні Mолодій» сільський голова Зеленої Діброви Ігор Щербак.
 
Він каже, погруддя не бронзове, воно покрите латунню. Цей пам’ятники селу подарував праправнук Катерини – Фотій Красіцький  ще у 1961 році. 
 
«До села його привіз ще мій дід Степан», – веде далі сільського голова. І додає, в селі діє загін самооборони, але тієї ночі він розминувся з викрадачами у часі буквально 10 хвилинами.  
 
Ігор Щербак підозрює, що зібрані вандалами культурні цінності у Національному заповіднику «Батьківщина Тараса Шевченка» підуть на продаж у приватні музеї, або вивезення за кордон.
Він говорить, що викрадачі добре знають місцевість. Вони поїхали з села польовою дорогою, застрягли на розмитій дорозі. Тож повернулися і виїхали тим шляхом, що й заїхали. Це видно на камерах відео спостереження. Він підозрює, що  вандали не бояться везти такий вантаж, певно, діють під прикриттям.
 
Це вже не перша така крадіжка у Національному заповіднику. У серпні цього року тут вивезли скульптуру «Тарас малює», а торік  вкрали ягня із скульптурної композиції «Мені тринадцятий минало». До речі, викрадення ягняти вже друге.

 
«Коли ми запитуємо у правоохоронців, як просуваються пошуки тих, хто все це накоїв, нам відповідають: «Справа розслідується», – гірко підсумовує директор Національного заповідника Людмила Шевченко.