У Руанді майже 200 країн світу домовились щодо кондиціонерів і холодильників

14:25, 15.10.2016

Джон Керрі заявив про велику перемогу планети Земля. (Фото Reuters)

Майже 200 країн погодилися скоротити використання парникових газів, які використовуються у холодильниках та кондиціонерах, під час саміту в Руанді у п’ятницю. Угоду вже називають великою перемогою планети Земля.

 

Про це повідомляють світові ЗМІ, посилаючись на заяву міністра природних ресурсів Руанди Вінсента Бірута у суботу.

 

Згідно з угодою, яка включає також дві найбільші світові економіки США і Китаю, всі країни будуть поділені на три групи з різними термінами щодо скорочення використання промислових гідрофторвуглецевих газів.

 

Делегати країн, під час зустрічі у Руанді, ухвалили комплексну поправку до Монреальського протоколу, що зобов'язує країни почати скорочувати викиди гідрофторвуглеводнів, починаючи із 2019 року.

 

«Ухвалення угоди - велика перемога для планети Земля! Це монументальний крок уперед, що враховує потреби окремих країн, але він дасть нам можливість зменшити потепління планети на цілі півградуса за Цельсієм», - заявив держсекретар США Джон Керрі під час саміту.

 

За його словами, чимало багатих країн вже почали відмовлятися від використання гідрофторвуглецю.

 

Деякі країни, що розвиваються, наприклад, Китай та країни Латинської Америки, почнуть зменшувати використання гідрофторвуглеводнів із 2024 року. Інші країни, що розвиваються - Індія, Пакистан, Іран, Ірак і країни Перської затоки, мають розпочати цей процес із 2028 року.

 

Водночас на практиці Китай почне скорочувати викиди цих парникових газів не раніше 2029 року, а Індія - не раніше 2032 року.

 

Зауважимо, що гідрофторвуглеводні (HFC) використовують у холодильниках, кондиціонерах і аерозольних спреях, вони у 10 тисяч разів потужніші за вуглекислий газ(CO2), тому мають значно більший вплив на кліматичні зміни.

 

Обсяги викидів цих речовин відносно незначні, але вони можуть залишатися в атмосфері на сотні років, «замикаючи» тепло всередині атмосфери.