Надію Савченко хочуть покарати за поїздку на окуповані території

18:13, 13.10.2016

Надія Савченко зізналася, що таємно їздила до ватажків бойовиків.

Парламентська фракція «Народний фронт» вимагає від Служби безпеки України розслідувати обставини поїздок на окуповані території депутата Надії Савченко, а також депутатів від фракції «Опозиційний блок», інших парламентаріїв і чиновників.

 

Про це заявив член фракції «Народний фронт», колишній командир батальйону «Дніпро-1» Юрій Береза, повідомляє прес-служба політсили у четвер.

 

«Ми вимагаємо від спецслужб оприлюднювати прізвища народних депутатів, депутатів місцевого рівня, чиновників, які їздили і продовжують їздити на окуповані території. А також розслідувати обставини перебування на окупованих територіях і перетину лінії розмежування. Україна повинна знати прізвища тих, хто веде таємні перемовини з російськими окупантами і їхніми найманцями», - сказав пан Береза.

 

Депутат розповів, що на окуповані території час від часу без проблем їздять депутати з «Опозиційного блоку». Водночас, на його думку, безперешкодна поїздка народного депутата, члена фракції «Батьківщина» Надії Савченко на окуповані території та зустрічі там з російськими найманцями і, можливо, кадровими військовими - це «явний виклик українським спецслужбам».

 

«Що стосується Савченко, то це особливий випадок, бо представниця «Батьківщини» часто виголошує заяви, немов у Кремлі написані. Використовує для цього трибуну ПАРЄ. Ці заяви ослаблюють наші позиції у дебатах на міжнародних політичних майданчиках і серйозно демотивують українців до опору державі-агресору», - зазначив Юрій Береза.

 

Депутат переконаний, що СБУ має вчасно виявляти і розслідувати факти візитів українських політиків і чиновників в Росію та на окуповані території.

 

Водночас, міністр оборони Степан Полторак заявив, що поїздка депутата Надії Савченко до окупованих територій Донбасу на переговори є її особистою справою.

 

«Це в першу чергу особиста справа народного депутата.  Але як військовий, який чітко розуміє, скільки людей загинуло, цивільних і військових... треба вести перемовини з тими, хто починав цю війну. Не знаю, з ким там зустрічалась Надія  в Донецьку і Луганську, але точно знаю, що в Луганську і Донецьку нема тих, хто почав цю війну», — прокоментував генерал армії Полторак.

 

Зауважимо, що у четвер депутат, член ПАРЄ Надія Савченко публічно заявила під час свого виступу в сесійній залі асамблеї у Страсбурзі, що нещодавно відвідала окуповані території та «спілкувалася зі своїми тюремниками».

 

«Я була на окупованій території досить нещодавно, і, як це не дивно, спілкувалася з тими, хто тримав мене у полоні», – заявила Савченко.

 

Вона стверджує, що змогла поспілкуватися з представниками ДНР і ЛНР настільки детально, що змогла відчути зміну їхніх настроїв.

 

«70% людей і навіть ті, хто тримав мене у полоні, шкодують про те, що вони підняли зброю», – стверджує народний депутат.

 

Раніше журналіст Олексій Мацука, який виїхав з окупованого Донецька, заявив, що, за його інформацією, Савченко намагалася потрапити до Донецька кілька тижнів тому «стежками» через Красногорівку для зустрічі з Захарченком. Але їй завадили прикордонники.

 

Однак тоді Савченко у відповідь спростувала його слова та заявила, що давно не була в зоні АТО.