Бойовики ЛНР зірвали відведення військ від Станиці Луганської

13:39, 09.10.2016

Спостерігачі ОБСЄ даремно чекали на відведення сил поблизу Станиці Луганської. (Фото місії ОБСЄ)

Синхронне відведення українських військ і формувань бойовиків так званої ЛНР від Станиці Луганської, яке було заплановане на неділю, 9 жовтня, перенесено на невизначений термін. Причина: зрив домовленостей бойовиками, які не припиняють постійні обстріли позицій ЗСУ у цьому районі.  

 

Таке рішення ухвалив Генштаб ЗСУ, повідомляється на офіційному сайті Міноборони України в неділю.

 

«У зв’язку з невиконанням російсько-терористичними угрупованнями «Рамкового рішення Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів» та здійснення систематичних обстрілів позицій українських військовослужбовців, Збройні Сили України були вимушені перенести терміни відведення сил і засобів на ділянці в районі Станиці Луганської. На цій ділянці за тиждень було здійснено 8 обстрілів, останній — 6 жовтня», - йдеться у повідомленні.

 

За даними Міноборони, лише за останню добу терористи 5 разів здійснили обстріли зі 122 та 152 мм заборонених артилерійських систем, 19 разів застосували міномети.

 

Перед цим голова Луганської військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз повідомляв на своїй сторінці у Facebook, що заплановане в неділю відведення підрозділів ЗСУ в Станиці Луганській не відбудеться.

 

За його даними, в ніч на неділю двоє захисників України підірвалися на розтяжці в районі Світлодарської дуги: один з них загинув, другий дістав поранення. До того ж, ворожі диверсанти атакували позиції ЗСУ в районі міста Золоте, де війська були відведені ще тиждень тому. Підтверджені втрати бойовиків у цьому бою – 10 загиблих та 4 поранених.

 

«З того боку не дотримується режим тиші. Також, якщо у нас брати по Золотому і Катеринівці, у нас сьогодні була дуже «гаряча ніч». У нас було приблизно 15 обстрілів протягом 2-2,5 години. Заходили у нас ДРГ в районі Катеринівки, це поряд із Золотим. Був серйозний бій. Наші хлопці дали серйозну відсіч», - додав пан Гарбуз у коментарі телеканалу «112 Україна».

 

На його думку, «завдяки мудрості та державницькому підходу вищого керівництва держави, консолідованій позиції з представниками штабу АТО нам вдасться виконати Рамкову угоду і не втратити Станицю Луганську».

 

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука одразу після цього заявив, що заплановане на 9 жовтня розведення військ і техніки в районі Станиці Луганській не відміняли.

 

«Що стосується Станиці. Ніякого рішення про припинення розведення не існує. Ще не прийшов строк, який був визначений», - помилково заперечував пан Тука твердження пана Гарбуза, ще не знаючи про рішення Генштабу ЗСУ.

 

Як повідомляла «УМ», розведення сил і засобів українських військ та контрольованих Росією бойовиків на відстань 1 кілометр від лінії зіткнення відбулося 1 жовтня в районі міста Золоте і 7 жовтня в районі села Петрівське. Процес відведення був верифікований представниками ОБСЄ.

 

Розведення сил в районі Станиці Луганської мало відбутися в неділю, 9 жовтня. Ватажки ЛНР запевняли у суботу, що виконають умови Рамкової угоди, підписаної 21 вересня в Мінську і відведуть війська.