Міністр МВС Арсен Аваков хоче, щоб поліцію нікуди не посилали

19:27, 28.09.2016

Арсен Аваков (праворуч) під час спільної прес-конференції.

Міністерство внутрішніх справ внесе до Верховної Ради пакет законодавчих змін щодо діяльності поліції на наступному тижні. Зокрема, й буде внесено і норму щодо презумпції правоти поліцейського. Окремі законопроекти МВС розробляло спільно з Генпрокуратурою.

 

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час спільної прес-конференції з Генпрокурором Юрієм Луценком у середу.

 

«По низці актів ми представимо спільну позицію з Генеральною прокуратурою, вони стосуються цілої низки речей, які прописані в КПК і потребують коригування відповідно до поточного законодавства. Наприклад, там є поняття «кримінальний проступок», а закону і розуміння кримінального проступку немає» , – заявив Аваков.

 

Міністр також відерагував на бурхливу ​​реакцію соцмереж на законодавчі ініціативи щодо поліції: «Я хочу, щоб мене правильно зрозуміли, а не піддавали професійному зрежисованому тролінгу. Я людина досить стійка до тролінгу.Мені смішно бачити публікації з власного Фейсбуку, яких не існувало. У нас є кіберполіція, яка дивиться, як це з'являється. Головні месиджі йдуть з Російської Федерації».

 

Пан Аваков пояснив, як він розуміє презумпцію правоти поліцейського.

 

«Якщо поліцейський зупинив машину і каже «руки на кермо», або «пред'явіть документи», то у відповідь він повинен чути не «пішов ти…», а бачити підкорення. А якщо хтось не підкоряється, поліцейський застосовує заходи, адектватні закону. У тому числі, застосування електрошокера і вогнепальної зброї», – зазначив міністр.

 

Міністр наполягає, що запропоновані законодавчі зміни не обмежують права громадян.

 

«Якщо ми поліцейських ставимо виконувати завдання, давайте кожен зробить і своє маленьке обмеження заради ще більшої свободи», – сказав міністр МВС.

 

Нагадаємо, на необхідності ухвалити законодавчі зміни щодо так званої презумпції правоти поліцейського (підкоряйся, а потім оскаржуй) міністр Аваков наголосив одразу після резонансного вбивства двох поліцейських у місті Дніпро 25 вересня.