Арсен Аваков вимагає беззастережної покори поліції

11:33, 26.09.2016

Арсен Аваков з поліцейськими.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков ініціює законодавче закріплення Верховною Радою презумпції правоти поліцейського згідно відомого в окремих країнах Заходу принципу: «підкоряйся поліцейському – потім оскаржуй».

 

Про це Аваков написав у своєму Facebook  в понеділок.

 

«Імператив презумпції правоти поліцейського повинен стати соціальною нормою! Спочатку підкоряйся поліцейському – потім оскаржуй! Це обмеження громадянських свобод? Ні! Це правило безпеки – через процедуру порядку лише на дуже короткий час відстрочує права громадянина на апеляцію дій поліцейського», – стверджує міністр Аваков.

 

Він погоджується, що у даному випадку йдеться не лише про високу відповідальність, але й про «високі права для поліції». Але іншого вирішення питання безпеки правоохоронців пан Аваков не бачить.

 

«Поліція, яку ми реформуємо, повинна і буде отримувати і більше прав і більше довіри суспільства. Іншого шляху побудови ефективної правоохоронної системи немає. Потрібно вдосконалювати і поліцейські сили, розширюючи їх рівень як компетентності, так і відповідальності за забезпечення свобод кожного. Розширюючи апріорі рівень довіри», – заявив міністр.

 

За словами Арсена Авакова, в пакеті законодавчих ініціатив щодо забезпечення безпеки, що готується до внесення в парламент, МВС буде пропонувати парламентаріям імплементувати цю норму в законодавчому полі.

 

Міністр внутрішніх справ вважає, що презумпція правоти поліцейського має працювати в Україні так, як це відбувається в Німеччині, США, Великій Британії, Франції, Італії, Канаді та багатьох інших країнах.

 

Нагадаємо, що раніше радник глави МВС Антон Геращенко після подій в Дніпрі, де в перестрілці загинули двоє поліцейських, також писав про необхідність посилення законодавства в частині відповідальності за непокору поліції.

 

«Ця трагедія повинна стати поворотним моментом у ставленні громадян і поліції. Неприпустимим є панібратське і хамське ставлення до співробітникаів поліції», – заявив пан Геращенко.

 

«Усі їхні накази – покласти руки на торпеду, вийти з машини і повернутися спиною, вийняти руки з кишень та інші мають виконуватися беззаперечно! А в разі невиконання законних вимог поліцейського, до громадянина, який їх не виконує мають бути негайно застосовані всі сили і засоби передбачені законом про поліцію», – вважає депутат Антон Геращенко.