Убивство поліцейських у Дніпрі: підозрюваний Олександр Пугачов на місяць прикутий до ліжка (фото, відео)

10:19, 26.09.2016

Машина убитих поліцейських. (Фото Наталії Гусак.)

Дніпро у жалобі: убивство двох поліцейських поруч з автовокзалом міста підняло на ноги не лише місцеву, а й київську владу.

Співчуття родинам загиблих патрульних: 36-річної Ольгою Макаренко та 27-річного Артема Кутушева - висловили Президент Петро Порошенко, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та керівничка Нацполіції Хатія Деканоїдзе.

У вбивстві звинуватили колишнього «торнадівця» Олександра Пугачова, якого пораненим затримали в міській лікарні імені Мечникова.

Він «відхрещується» від злочину, в якому досі багато білих плям, бо не зрозуміла причина стрільби.

При цьому є героїчний свідок стрілянини - водій маршрутного Валерій Тімонін, який намагався заблокувати нападника власним мікроавтобусом.

Щоб прояснити ситуацію, "УМ" зібрала всі деталі резонансного злочину, який знову збурив дискусію про права та обов'язки нової поліції в Україні. 

Пістолет Макарова проти "Форта"

Офіційна версія поліції полягає в тому, що патруль в Дніпрі зупинив коло автовокзалу автомобіль "Сітроен", за кером якого перебував екс-боєць "Торнадо" Олександр Пугачов.

У водія взяли документи на перевірку, після чого відбулася перестрілка.

У результаті Артем Кутушев загинув на місці, а його напарниця Ольга Макаренко потрапила до лікарні зі смертельними пораненнями.

При цьому Кутушев встиг підстрелити нападника. Адже куля, яку дістали з брюшнини підозрюваного, згідно першої експертизи, є ідентичною кулям з пістолета загиблого поліцейського, стерджує речник МВС Артем Шевченко.

Він також оприлюднив у соцмережах скріншоти з камер загиблого Артема Кутушева.

«У правій руці підозрюваного Пугачова - його зброя, з якої і було зроблені фатальні постріли. Саме патрульний Артем Кутушев перед смертю встиг поранити у живіт підозрюваного, який тільки вже у вбитого поліцейського забрав табельний пістолет», - вказує Артем Шевченко, дорікаючи тим, хто закидав поліції непрофесійність, мовляв, у копів забрали зброю без проблем.

 

При цьому МВС так і не оприлюднила це саме відео, тож досі точно не відомо, про що говорили патрульні з водієм перед стріляниною.

Поліція розпочала три кримінальних провадження у зв’язку з резонансним вбивством двох патрульних: 1. Викрадення зброї (ст. 262 КК); 2. Навмисне вбивство (ст. 115); 3. Замах на життя співробітника правоохоронного органу (ст. 348).

Також поліція цілодобово чергує біля палати головного підозрюваного – Олександра Пугачова, якого вже прооперували, відзвітувавши, що чоловік готовий давати свідчення.

Відомий у Дніпрі блогер Євген Гендін, який поспілкувався в лікарні імені Мечнікова із керівництвом Нацполіції та окремимим оперативниками, стверджує, що водій "Сітроена" спочатку пропонував хабар, а потім почав погрожувати патрульним.

Підозрюваний, за його даними, порушив правила дорожнього руху, проїхавши на червоне світло, за що патрульний екіпаж притиснув його поблизу автовокзалу.

«Чувак спробував «домовитися», потім огололив груди, почав показувати бойові поранення  АТО - на різних фотках видно великий рубець. Поліцейський сів пробивати підозрюваного по базі. Підозрюваний дістав пістолет Макарова, поліцейський – свій «Форт». Підозрюваний почав наполягати, мовляв, дай піти, залишишся живим...», - стверджує Гендін.

Поки підтвердити чи спростувати цю версію неможливо. Слідчі все ще з’ясовують, як саме пролунав перший постріл, яких загалом, за свідченням очевидців, було близько 8, та інші деталі злочину.

 

 

Євген Гендін стверджує, що «розшук і всі служби були підняті за тривогу украй оперативно», тож злочинця буквально «загнали, взяли усі зв’язки, точки можливої відсидки» і він не зміг залишити місто, тим більше, що був важко пораненим.

Зокрема, як повідомляла "УМ", співробітники МВС тримали в облозі його помешкання по вулиці Свердлова в Дніпрі. Правоохоронці запускали до квартири дрон, готували газ і світлошумові гранати і кішок проти розтяжок, але злочинець втік за 40 хвилин до штурму, пояснює мер міста Борис Філатов.

«Він сам прийшов у Мечнікова під іншим прізвищем – Михайленко. Де й був затриманий (здається, бійцями «Соколу»). Прийшов вже жовтий, втрачаючий свідомість», - стверджує блогер.

Процес одужання Олександра Пугачова, якого вже встигли прооперувати, буде нешвидким, попереджає головлікар лікарні імені Мечникова Сергій Риженко.

«Він може говорити, відповідає на запитання, прикутий до ліжка. Поки що спілкування відбувається лише з лікарями. Біля нього цілий загін охорони. Я думаю, за тиждень він піде на одужання і за місяць зможе відповідати на всі запитання», - повідомив Риженко.

Маршрутчик-герой

Під час перестрілки "Сітроен" нападника стояв на парковці поруч з машиною поліцейських, свідчить відео очевидця, який зняв стрільбу на автовокзалі в Дніпрі.

З відео видно, як чоловік в темному одязі стояв коло машини, розмовляв з поліцейським, а потім пролунали вистріли.

Цей конфлікт також бачив водій маршрутного автобуса, який намагався перегородити шлях до відступу нападнику, проте тому вдалося втексти з місця злочину. Пізніше з'ясувалося, що маршруточника звати Валерій Тімонін.

 

 
 
Мер Дніпра вирішив нагородити водія маршрутного таксі Валерія Тімоніна медаллю «Захисник міста» за те, що той намагався заблокувати бусом авто вбивці і не дати йому втекти.

«Місто має знати своїх героїв. Так буває, що вони перебувають поруч. За кермом маршрутного таксі», - написав Борис Філатов у Facebook.

Особистий охоронець Руслана Онищенка

У вбивстві поліцейських 33-річного громадянина України Олександра Пугачова, уродженця Тамбовської області Росії, який був раніше засудженим.


До окупації Донбасу Пугачов у місті Торез Донецької області, саме в цьому місті він записався добровольцем. 


Він є колишнім бійцем батальйону «Торнадо», сформованим наказом міністра внутрішніх справ, але з 2015 року перебуває у розшуку через скоєння особливо важких злочинів.

Зокрема, його підозрюють і в задоволенні статевої пристрасті неприроднім способом.

За даними слідства, Пугачов був особистим охоронцем командира роти "Торнадо" Руслана Онищенка, який нині перебуває на лаві підсудних разом з іншими своїми бійцями.

Дані про Пугачова як члена батальйона "Торнадо" також містяться на онлайн-ресурсах бойовиків. Його розшукують як українського "карателя". 

 

 

Як відомо, добровольчу роту патрульної служби міліції особливого призначення "Торнадо" було створено у вересні 2014 року у структурі МВС у Запорізькій області.

До її складу входили переважно вихідці з Луганської та Донецької областей та бійці розформованого батальйона "Шахтерск" , який брав участь у бойових діях під Іловайськом.

Міністр МВС Арсен Аваков тоді повідомляв, що "Шахтерск" розформовано за мародерство у Волновасі "та інші випадки". 

Нові поліцейські: Артем Кутушев та Ольга Макаренко


Загиблий поліцейський Артем Кутушев рік тому завершив Дніпропетровський університет внутрішніх справ. На початку 2016 року був призначений інспектором роти №8 батальйону № 4.

27-річний поліцейський загинув у день народження своєї доньки. Саме 25 вересня дівчинці виповнилося три роки. 

 

 

Напарниця Кутушева, 36-річна Ольга Макаренко померла від кульових поранень на операційному столі. Медики до останнього боролися за її життя.

«Оля Макаренко помирала буквально в мене в телефоні. До останньої хвилини ми всі були впевнені, що її вдасться врятувати. Їй перелили 2 літри крові і якби не куля, яка застрягла у хребті...», - написав у Facebook  мер Дніпра Борис Філатов.  

Жінка була випускницею Національної юридичної академії ім. Ярослава Мудрого, тривалий час працювала юристом в Індустріальній райраді міста Дніпро.

До поліції потрапила під час реформи поліції у січні 2016 року, була призначена інспектором.

Після загибелі Ольги Макаренко сиротами лишилося двоє дітей - хлопці 9 та 12 років, яких виховуватиме її чоловік.  

У понеділок місто Дніпро в жалобі за обома загиблими поліцейськими.  Церемонія прощання із Ольгою Макаренко та Артемом Кутушевим проходитиме у театрі імені Горького в центрі міста.

Державний прапор над управлінням патрульної поліції Дніпра приспущений. Біля фотографій загиблих, розташованих там, стоїть почесна варта колег-поліцейських, а мешканці міста приносять квіти. 

Як повідомляла "УМ", у неділю вранці  в Дніпрі зловмисник застрелив патрульного поліцейського 27-річного Артема Кутушева, а його напарниця Ольга Макаренко померла від поранень у лікарні кілька годин по тому.

При цьому сам Олександр Пугачов відхрещується від убивства поліцейських.