Євгена Жиліна могли застрелити в Росії через борги і неприязнь (відео)

15:23, 20.09.2016

Євген Жилін - колишній співробітник УБОЗ МВС. (Фото з архіву.)

Слідчий комітет Росії назвав основні версії вбивства лідера проросійської організації «Оплот» Євгена Жиліна, якого застрелили в ресторані «Вітерець», що у Підмосков'ї в понеділок ввечері. Головні версії слідства: комерційна діяльність і особиста неприязнь.

 

При цьому, офіційний сайт Слідчого комітету Росії у своєму повідомленні у вівторок, не вказує прізвище вбитого.

 

«Пріоритетною версією є комерційна діяльність, а також не виключаються особисті неприязні стосунки», - йдеться у повідомленні Слідчого комітету Росії.

 

За даними слідчих, невідомий кілер розстріляв двох відвідувачів, що сиділи за одним столом, в ресторані в селищі Горки-2. В результаті один з них загинув на місці, інший – важко поранений. Вбивця очікував на жертв близько 20 хвилин.

 

«Після того, як чоловіки прийшли в ресторан і зробили замовлення, кілер підійшов і зробив у них серію пострілів. Зловмисник був ретельно загримований: були накладні вуса, спортивні окуляри, на голові панама, за плечима рюкзак», - йдеться у повідомленні.

 

Порушено кримінальну справу за двома статтями Кримінального кодексу Росії: «вбивство двох і більше осіб» і «незаконний обіг зброї».

 

Російські ЗМІ, з посиланням на джерела в правоохоронних органах, вказують, що під версією щодо комерційної діяльності Жиліна, слідство насправді має на увазі борги вбитого. Мовляв, Жилін позичав у багатьох чималі суми, в Росії зовсім не бідував.

 

На підтримку цієї версії висловився і журналіст «Нової Газети» Павло Канигін.

 

«Головна версія вбивства керівника «Оплоту» Жиліна, як кажуть по російському телебаченню, «боргові проблеми». І дуже-дуже обережний натяк на якусь помсту якихось людей за критику Євромайдану. Хотілося б, напевно, відразу звинуватити у всьому агентів київської хунти, та якось незручно виходить. Вийде, що у кроці від держдач перших осіб за підтримку руського миру можна запросто схопити кулю від вільно розгулюючих озброєних опонентів», - написав журналіст Канигін у Facebook.

 

За його словами, боргова версія є виправданою, адже «Жилін замикав на собі серйозні потоки грошей на «російську весну» ще з часів кримської історії, займався обналом».

 

Водночас, російські телевізійники оприлюднили відеосвідчення очевидців вбивства Жиліна. Зокрема, офіціанта, який сказав, що вбитий часто відвідував їхній ресторан.

 

За його словами, кілер був одягнений, як підліток, при цьому на вигляд чоловікові було близько 45 років. Також свідок розповів про панаму, грим на обличчі й накладні вуса вбивці.

 

Нагадаємо, що Євген Жилін прийшов до ресторану, де на нього чекав кілер, в компанії свого знайомого Андрія Козаря. Вбивця розстріляв обох з пістолета. В результаті Жилін загинув на місці, важко поранений Козарь після операції перебуває в комі.

 

Євген Жилін – колишній працівник підрозділів УБОЗ і СБУ міста Харкова. Був засуджений за замах на колишнього секретаря Харківської міськради Геннадія Кернеса (нині є мером), провів за гратами три роки, але був виправданий і звільнений. Після чого відновився в УБОЗ і вийшов на пенсію у 2010 році.

 

40-річний Жилін активно виступав проти Євромайдану, обіцяв «розтягти його по шматочках». В Україні розслідували кілька кримінальних справ проти Жиліна, через що він втік до Росії.

 

У січні 2016 року Печерський районний суд Києва заочно заарештував Жиліна і оголосив в розшук за підозрою у викраденні людини.