Генпрокуратура назвала поплічників Геннадія Кернеса і Михайла Добкіна у розкраданні землі

13:08, 15.09.2016

У справі по незаконному виділенню земельних ділянок у Харкові, за якою ГПУ за підтримки СБУ проводить обшуки, фігурують 5 чиновників. Про це "Українській правді" стало відомо з джерел у ГПУ.

 

Фігурантами земельних махінацій вважаються нардеп від "Опозиційного блоку" і екс-мер Харкова Михайло Добкін, нинішній мер Харкова Геннадій Кернес, директор юрдепартаменту Харківської міськради Володимир Коваленко, головний архітектор Харкова Чечельницький та колишній керівник харківського управління держкомзему Юрій Санін.
 
 
Слідство стверджує, що з 2008 по 2014 рік службові особи міськради усупереч законам передали землю комунальної власності площею 653,6 гектарів загальною вартістю 4,05 млрд гривень у власність 98 обслуговуючим житловим кооперативам. Мета діяльності та членство у циї кооперативах суперечать вимогам житлового кодексу і виключають передачу землі безкоштовно.
 
Члени кооперативу не потребували поліпшення житлових умов та не перебували на обліку в органах виконавчої влади.
 
 
Найбільше землі виділили у 2010 році – 236,45 гектарів загальною вартістю 1 446 238 гривень. У 2008 році міськрадою було передано  182, 06 га землі вартістю 1 128 772 грн.
 
 
Натомість адвокат Геннадія Кернеса Олександр Гунченко заявив, що виділення землі було цілком законним. Про це передає "Інтерфакс".
 
 
"Вони чомусь вважають, що це незаконно. Ми вважаємо, що це реалізація законного права громадян на отримання землі", - пояснив Гунченко.
 
Раніше громадська організація "Харківський антикорупційний центр" подала п'ять позовів до Господарського суду Харківської області з вимогою повернути у власність територіальної громади міста шість земельних ділянок загальною площею 27933 га, які знаходяться у власності ОК "Житлово-будівельний кооператив (ЖБК)" Житлобуд-1 ".
 
 
За інформацією видання "Наші гроші", за цією схемою була отримана земля, де побудований будинок, в якому прописаний народний депутат Михайло Добкін.
 
Як повідомляла "УМ", вранці 15 вересня у Геннадія Кернеса провели обшук представники СБУ та Генпрокуратури у справі про розкрадання землі у Харкові на 4 мільярди гривень.