Порошенко звільнив губернатора Київщини через вимагання і відкати

11:11, 10.09.2016

Максим Мельничук.

Президент Петро Порошенко звільнив з посади голову Київської облдержадміністрації Максима Мельничука. Указ про звільнення було підписано у п’ятницю ввечері, одразу після того, як стало відомо, що заступника «губернатора» Ігоря Любка затримано поліцією за хабарництво.

 

Відповідний Указ Президента за №389/2016  було оприлюднено на офіційному сайті глави держави у суботу. У документі зазначається, що Мельничука звільнено «згідно з поданою ним заявою».

 

Водночас, про затримання Ігоря Любка слідчими Нацполіції і Генпрокуратури у п’ятницю і ймовірну причетність до хабарництва самого Максима Мельничука повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці у Фейсбук у п’ятницю ввечері.

 

За даними МВС, заступник голови Київської облдержадміністраці через посередника - начальника управління Департаменту охорони здоров'я Київської ОДА Юрія Пуденка, отримав 200 тис. грн. від своєї підлеглої за безперешкодне переведення до іншого державного органу.

 

«За версією слідства, Любко спільно із губернатором Мельничуком місяць тому отримали непідтверджену інформацію відносно того, що керівником Департаменту АПК області виплачено суму в розмірі 15 млн. грн. фермерам у якості компенсації за бюджетною програмою. Оскільки, за їхнім розумінням, така сума без відкату виплачена бути не могла, почали вимагати частину коштів, які начебто отримала зазначена керівниця департаменту, погрожуючи звільненням», - написав міністр Аваков.

 

В подальшому жінка знайшла інше місце роботи, про що повідомила керівників. Але ті заявили, що звільнять її «по статті», якщо вона не заплатить.

 

Міністр повідомляє, що 200 тис. грн. вимагав Любко, але «за погодженням із губернатором». За цю суму керівництво Київської області обіцяло підлеглій підписати «розпорядження про звільнення із формулюванням, яке не зашкодило б подальшому працевлаштуванню».

 

                                            Під час затримання Любка. 

 

Арсен Аваков також повідомив, що наразі тривають обшуки «за місцями роботи та у помешканнях фігурантів». Тобто не лише у Любка, але й у Мельничука.

 

Дружина звільненого губернатора Аліна Мельничук підтвердила, що в їхньому будинку відбувся обшук, при цьому, о 4-ї ранку в суботу вона написала заяву в поліцію про те, що її чоловік зник ще у п’ятницю ввечері.

 

Як повідомила пані Аліна телеканалу «112 Україна», напередодні ввечері озброєні невідомі потрапили до їхнього помешкання, «привезли із собою понятих та нікого не пускали до приміщення».

 

За її словами, з приміщення «винесли усю зброю, дитячі прикраси, понівечили меблі усередині, розбили посуд».

 

Цікаво, що Мельничук написав заяву про звільнення за власним бажанням ще 1 вересня саме через цей корупційний інцидент. Утім, Президент Порошенко звільнив його лише після того, як міністр внутрішніх справ повідомив деталі «спілкування» керівництва області із підлеглими.

 

Наразі тимчасово виконує обов'язки голови Київської облдержадміністрації перший заступник Лев Парцхаладзе.

 

Нагадаємо, що Мельничука призначили головою Київської ОДА 3 лютого 2016 року. Він неодноразово ставав фігурантом скандалів щодо розкрадання землі і фінансових зловживань.