Сепаратист Микола Вакарук поскаржився на допити у спецв'язниці СБУ (відео)

10:59, 02.09.2016

Миколу Вакарук каже, його утримували 585 днів в СБУ у Харкові

33-річний шахтар з міста Українськ Донецької області Микола Вакарук стверджує, що утримувався Службою безпеки України в харківському управлінні з грудня 2014 по липень 2016 року - 585 днів. Про це розповіли журналісти Громадського телебачення.
 
За його словами, 9 грудня четверо людей у чорних формах та балаклавах, без шевронів та ордера на обшук прийшли до нього додому та вимагали віддати "обріз". А потім - одягнули наручники, пакет на голову та повезли. При цьому ніяких офіційних звинувачень не висунули. 
 
Вакарук стверджує, що під час допитів у нього вимагали видати співучасників, погрожували побиттям, які "подвоюватимуться" після кожної "неправильної відповідді", били трубою по спині, попередньо перепитавши куди бити.
 
За його словами, коли йому стали погрожувати затриманням та допитами дружини, він погодився підписати все, що йому запропонують - що був коректувальником залпової та ствольної артилерії бойовиків, інформатором, влаштовував провокації і т.д.
 
Затриманий каже, що за період його перебування у слідчому ізоляторі, в управлінні СБУ в Харкові, яке розміщене на вулиці Мироносицька, 2 утримувалося ще близько 70 осіб. Також якийсь час його утримували в ізоляторі в Краматорську.
 
Під час утримання в СБУ його вивозили до лікарні, де під вигаданим прізвищем йому зробили операцію і видалили хвору нирку. Також Вакарук був двічі у списках тих, кого мали обміняти на полонених Росією, але відмінялося.
 
25 липня 2016 його і ще 12 осіб відпустили з Харківського управління СБУ після підписання згоди про співпрацю. Усім видали по 100 гривень, вивезли та висадили між Краматорськом і Дружківкою на Донеччині. Як стверджує Вакарук, у "спев'язниці" на той момент залишалося ще 5 осіб.
 
Станом на 31 серпня на сайті Нацполіціі Микола Вакарук числиться таким, що зник без вестей в зоні проведення антитерористичної операції з 1 січня 2015 року.
 
До 2009 Вакарук працював шахтарем на місцевій шахті "Україна", потім отримав серйозну травму на виробництві та став інвалідом.
 
На псевдореферендум в українському 9 травня 2014 Вакарук не ходив, тому що 4 травня зламав ногу. Але своїх сепаратистських поглядів не приховував.
 
Вакарук вважає, що до влади нинішнє керівництво держави прийшло незаконно, а фінансує цю владу "Держдеп".
 

Нагадаємо, раніше правозахисні організації Amnesty International та Human Rights Watch оприлюднила доповідь, в якому вказали, що в харківському управлінні СБУ існує спецв'язниця, в якій таємно містять громадян.
 
 
У Службі безпеки все заперечують. Харківська СБУ провела екскурсію по "спецв'язницях" та показала журналістам порожні слідчі ізолятори.