Стан здоров'я Умерова стабільно важкий

18:11, 01.09.2016
Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров, якого Росія утримує в психлікарні в Сімфеороплі в анексованому Криму, перебуває у стабільно важкому стані.
Про це написав його адвокат Микола Полозов після зустрічі із Умеровим на своїй сторінці у Facebook.
 
"Стан здоров'я його задовільним назвати не можна, скоріше стабільно важкий. Разом з тим, щоб прикрити себе, адміністрація клініки щодня бере у нього аналізи, робить кардіограму", - зазначив адвокат.
 
Він додав, що лікар-експерт повідомила Умерова, що 7 вересня відбудеться комісія, на якій буде прийматися рішення про його звільнення.
 
Також Полозов розповів, що Умеров знає про акцію, заплановану на 3 вересня, але "попросив говорити на ній не тільки про нього, потрібно вимагати припинення репресій в Криму у відношенні громадян України, кримських татар, потрібно голосно заявляти про інших політичних ув'язнених".
 
Нагадаємо, раніше родичі 59-річного Умерова заявляли, що створені в психіатричній лікарні умови - відсутність регулярного харчування, незадовільний санітарний стан, відсутність кваліфікованої медичної допомоги - становлять пряму загрозу життю Ільмі Умерова, і є тортурами і нелюдським ставленням.
 
12 травня Федеральна служба безпеки Росії по Криму порушило проти Умерова кримінальну справу за нібито заклик в ефірі ATR до дій, які загрожують територіальній цілісності Російської Федерації. Умеров заявляв, що його слова в передачі невірно переклали.
 
11 серпня в окупованому Криму в судовому порядку окупанти призначили примусову психіатричну експертизу Ільмі Умерову. 21 серпня стан Умерова різко погіршився.
 
29 серпня, за повідомленням Фейгіна, Ільмі Умерова не вдалося звільнити з лікарні, хоч до того слідчий обіцяв його відпустити.
 
З вимогами випустити кримського патріота з психлікарні до Кремля звернулися Євросоюз, Держдеп США Президент України Петро Порошенко та правозахисники.
 
26 серпня на Майдані Незалежності в Києві відбулася акція на підтримку Ільмі Умерова.