В Беслані судитимуть п'ятьох матерів загиблих під час теракту дітей

15:24, 01.09.2016

Матері загиблих дітей були у футболках з написом «Путін - кат Беслана».

П'ятьох жінок, які втратили рідних під час теракту 1 вересня 2004 року у місті Беслані у Північній Осетії співробітники Федеральної служби безпеки та поліції затримали за проведення акції та вимоги надати результатів розслідування від час панахиди. На жінок склали адміністративні протоколи за статтею про порушення порядку проведення мітингу та зобов'язали до кінця сьогоднішнього дня з'явитися до суду. Про це повідомляє "Нова газета".
 
В акції брали участь: Елла Кесева, лідер організації "Голос Беслана", її донька Заріна була в заручниках, Емма Бетрозова, яка втратила чоловіка Руслана та синів - 16-річного Алана і 14- річного Аслана, Жанна Ціріхова, яка була заручницею разом з двома доньками, одна з яних - 8-річна Єлизавета загинула, Світлана Маргієва, яка теж була заручницею разом з донькою Ельвірою та втратила її, Емілія Бзарова - на момент трагедії в школі перебували двоє її синів, чоловік і свекруха, одни з синів - 9-річний Аслан Дзасаров загинув.
 
Учасники акції після того, як в школі №1 Беслана пролунав дзвінок на шкільну лінійку та почалася панахида по загиблим під час теракту, зняли кофти і куртки, під якими були одягнені футболки з написом «Путін - кат Беслана». Крім того, учасниці акції вимагали розслідування трагедії.
 
"Жінки говорили про те, що під час звільнення школи, коли заручники знаходилися всередині, спеціальні підрозділи вели шквальний обстріл школи, в тому числі - з вогнеметів і танків", - розповідають журналісти.
 
Співробітники ФСБ і поліцейські в штатському відтіснили жінок від центру залу, фактично заблокувавши в кутку. Закривали спинами, поки проходила офіційна делегація, в тому числі виконуючого обов'язки голови Північної Осетії В'ячеслав Бітаров.
 
"Після цього начальник райвідділу поліції по Правобережному району Ібрагім Дулаєв підійшов до жінок і повідомив, що вони порушують закон і повинні проїхати до відділення", - зазначається в повідомленні.
 
Згодом усіх п'ятьох учасниць акції, а також двох журналістів "Нова газета" забрали у поліцейський відділок Привобережного району. Під час затримання Діані Хачатрян, яка знімала відео про акцію на телефон, співробітники поліції вимагали показати паспорт, а потім заявили, що він нібито фальшивий Другій журналістці Олені Костюченко пред'явили "неналежне зберігання документів".
 
На учасниць протестної акції склали адміністративні протоколи за статтею про порушення порядку проведення мітингу. Жінок зобов'язали до кінця сьогоднішнього дня з'явитися до суду.
 
"Нова газета" написала заяву з вимогою негайно звільнити колег, а також повідомила керівництву республіки про намір звернутися до суду з заявою про перешкоджання журналістській діяльності.
 
Нагадаємо, 1 вересня 2004 року терористами була захоплена середня школа №1 в місті Беслан у Північній Осетії. Напад на школу стався вранці, під час урочистої "лінійки" на честь початку навчального року.
 
У школі були захоплені в заручники 1128 осіб. В результаті теракту загинули 334 людини, з яких 186 - діти.
 
Для звільнення заручників було розпочато штурм школи. Російська влада стверджує, що штурм почали після того, як терористи стали вбивати заручників.
 
Під час розслідування теракту висувалася версія про застосування важкого озброєння під час штурму, що спричинило за собою велику кількість жертв. Офіційно ця версія не була підтверджена.
 
Єдиний терорист, що вижив, Нурпаши Кулаєв в 2006 році був засуджений до смертної кари, згодом її замінили довічним ув'язненням.
 
У місті в 2005 році була створена громадська організація "Матері Беслана", від якої пізніше відокремилася організація "Голос Беслана". Їх учасники висловлювали невдоволення діями влади і вимагали проведення ретельного розслідування обставин трагедії.