Суд в Києві заочно судитиме бойовика Плотницького

17:56, 31.08.2016
Подільський районний суд Києва дозволив проведення заочного розгляду справи в кримінальному провадженні за обвинуваченням ватажка терористичної організації самопроголошеної Луганської народної республіки Ігоря Плотницького в скоєнні терористичного акту, захопленні в заручники і викраденні старшого лейтенанта Збройних сил України Надії Савченко. Відповідну постанову суду про дозвіл на спеціальне судове провадження зачитала головуюча на засіданні суддя Олена Павленко сьогодні.
 
За її словами, таке рішення прийняте з огляду на те, що Плотницкий переховується від органів досудового розслідуання в зоні проведення антитерористичної операції на території Луганської області та заявив журналістам, що не збирається до Києва на судове засідання.
 
Таким чином суд задовольнив клопотання прокурора. Та оголосила перерву до 10 години 30 вересня.
 
Під час засідання представник державного обвинувачення, прокурор столичної прокуратури Євген Дудко заявив, що до справи було долучено низку документів, оригіналів матеріалів кримінального провадження. Зокрема, повідомлення про підозру Плотницькому з накладною про відправку документа на його адресу, постанову слідчого про оголошення Плотницького в розшук і інформацію про те, що він ховається в Луганську. Також у переліку документів ухвала суду, якою задоволено клопотання слідчого і прийнято запобіжний захід у вигляді утримання під вартою; ухвала суду про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування відносно Плотницького.
 
Крім того, прокурор додав газету "Урядовій кур'єр", в якій було надруковано повістку Плотницькому до суду; матеріали з інтернету, де Плотницкий заявляє, що знаходиться в Луганську і в Київ не збирається.
 
Нагадаємо, Плотницкий звинувачується в скоєнні кримінальних правопорушень: незаконному позбавленні волі та викрадення людини, тероризмі, незаконному переправленні осіб через державний кордон України.
 
17 червня 2014 року Плотницький віддав наказ бойовикам очолюваного ним незаконного збройного формування "батальон "Зоря" вчинили збройний напад на військовослужбовців 24-го батальйону територіальної оборони "Айдар" Збройних сил України і захопили в полон старшого лейтенанта ЗСУ Надію Савченко.
 
23 червня Савченко незаконно була переправлена ​​через державний кордон України на територію Росії.
 
22 березня суд Росії засудив Савченко до 22 років ув'язнення за нібито вбивство російських журналістів, які незаконно перебували на сході України для інформаційного супроводу російських бойовиків.
 
25 травня 2016 року відбувся обмін Савченко на російських спецназівців Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва.