Нацбанк ліквідує КСГ Банк за відмивання грошей

14:45, 31.08.2016
Національний банк України відкликає ліцензію та ліквідує КСГ Банк. Про це повідомляється на сайті НБУ.
 
Як зазначено у повідомленні, таке рішення регулятор прийняв через систематичне порушення банком законодавства в сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. 
 
"Національний банк під час останньої перевірки встановив, що КСГ Банк використовував схеми, пов'язані з конвертацією безготівкових коштів у готівку. В цих операціях були задіяні юридичні, фізичні особи-підприємці та кредитні спілки", - відзначає регулятор.
 
Ці особи проводили багатомільйонні перекази на рахунки фізосіб в банку, і далі переводили гроші в готівку. На що КСГ Банк стверджує, що ці клієнти фінустанови не могли здійснювати фінансові операції в таких обсягах.
 
Фізособи, які брали участь у протизаконній схемі, делегували права розпоряджатися рахунком одному клієнту-фізособі, на якого було випущено понад 500 додаткових платіжних карт. За даними поліції, його паспорт вкрадений.
 
До речі, під час перевірки виявлено ряд осіб, паспорти яких втрачені, або за серією та номером паспорта значиться інша особа.
 
Нацбанк стверджує, що ліквідація банку не матиме впливу на стабільність фінансового ринку, оскільки у КСГ Банку обмежена кількість клієнтів і незначні обсяги активів. За даними НБУ, в банку - 1200 вкладників-фізосіб, і 95% з них отримають свої вклади в повному обсязі.
 
Інформація про фінансові операцій клієнтів банку буде надана правоохоронним органам найближчим часом.
 
Основні акціонери банку - Сергій і Ксенія Касьянова (по 33,46%) і Олександр Шепелев (16,39%).