У Дніпрі звільнили 14 директорів шкіл і дитсадків за побори

22:11, 30.08.2016
У Дніпрі за результатами перевірок звільнили вісьмох директорів шкіл і шістьох керівників дитячих садків за те, що керівництво навчальних закладів не звітувало про витрати коштів, зібраних з батьків. Про це розповів заступник міського голови Дніпра Олександр Шикуленко.
 
 
"Всі вони зловживали службовим становищем. Більшість збирали гроші з батьків і не звітували, куди вони були витрачені. У деяких була невідповідність між пожертвуваною сумою і виконаним ремонтом. Мовляв, скинулися на десять нових вікон, а закупили тільки три", - розповів Шикуленко.
 
За його словами, по кожному з директорів було проведено службове розслідування і ретельні перевірки. У результаті, всі керівники написали заяви і звільнилися. При цьому заступник міського голови не уточнив, хто відповідатиме за розтрачені кошти та чи будуть вони повернені батькам.
 
Відомо, що на сьогодні у шкіл немає розрахункових рахунків, тому "пожертви" батьків збирають готівкою, відтак, назбирану суму та на що вона витрачється проконтролювати не реально.
 
Щоб уникнути нецільового використання батьківських коштів, в мерії Дніпра планують зробити допомогу школам максимально прозорою, відкривши благодійний рахунок.
 
"Розпоряджатися електронними грошима і приймати рішення, наприклад, потрібно клеїти в класі шпалери, чи ні, будуть батьки. Це і облік, і прозорість. А головне, ніякої готівки. Купувати будуть те, що потрібно в першу чергу, а не те, що захотілося класному керівнику. Скільки би коштів на благодійний рахунок не надійшло - еіхто їх не присвоїть", - уточнив Шикуленко.
 
Чиновники планують розробити законний механізм отримання коштів від атьків та спонсорів та надати рекомендації директорам шкіл, як перейти на прозору схему отримання благодійної допомоги.
 
Нагадаємо, з нового навчального року Міносвіти заборонило публічно озвучувати оцінки учнів, скасувало домашні завдання та оцінки учням перших класів і оцінки з фізкультури для всіх класів.