СБУ відхрещується від таємної в'язниці в Харкові

16:29, 29.08.2016

Служба безпеки України спростовує наявність будь-яких "таємних в'язниць" відомства, про яке повідомили правозахисники Amnesty International і Human Rights Watch. Про це заявив керівник апарату глави СБУ Сергій Ткачук телеканалу "112 ua" .

"Я б закликав усіх обережно ставитися до таких гучних заяв. Я розмовляв з керівником нашого регіонального управління в Харкові і те, що там начебто утримуються якісь люди... Це неправдива інформація", – заявив представник спецслужби.

За його словами, у Харкові слідчі СБУ працюють із затриманими, які утримуються в слідчому ізоляторі, у підрозділі  - секторі забезпечення досудового слідства.

"Там відсутні умови для утримання людей, тому це неможливо... Голова СБУ Грицак вже дав доручення, якщо така інформація буде підтверджуватися, то ми будемо реагувати, для нас немає своїх і чужих, винні понесуть відповідальність", – запевнив Ткачук.

Він також зазначив, що Служба безпеки готова надати доступ до слідчих узоляторів представникам підкомітету ООН з питань запобігання катуванням під час їх наступного візиту, щоб "зняти всі питання".


Нагадаємо, 29 серпня правозахисники Amnesty International і Human Rights Watch у своїй доповіді "Вас не існує: Свавільні затримання, насильницькі зникнення і тортури на сході України" повідомили  про звільнення 13 осіб з "таємної в'язниці" СБУ в Харкові. У звіті йдеться про те, що українська влада і сепаратисти застосовують тортури і незаконно утримують людей під вартою.

 

Правозахисникам вдалося поспілкуватися з п'ятьма із звільнених. Троє з них - Микола Вакарук, Віктор Ашихін і Дмитро Корольов заявили, що мають намір домагатися справедливості. Ще двоє побажали залишитися невідомими через страх репресій проти них та їхніх сімей.

 

Раніше Amnesty International оприлюднювало інтерв'ю з Костянтином Безкоровайним, депутатом з Костянтинівки, який провів 15 місяців у цій таємній тюрмі СБУ.

 

У "таємних в'язницях" СБУ на даний момент знаходяться, як мінімум, ще п'ять осіб, стверджують правозахисники. Двоє з них є громадянами Росії, ще двоє - українці, що живуть в Харкові. П'ята людина нібито страждає на психічне захворювання.