Правозахисники вимагають від Росії звільнити Умерова та відмінити "карну психіатрію"

13:19, 26.08.2016

Правозахисна організація Human Rights Watch вимагає від Росії негайно звільнити заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, якого утримують у психіатричній лікарні. Своє звернення вони розмістили на офіційному сайті.

"Примусове утримання Умерова в психіатричній установі є кричущим порушенням його прав", – заявила співробітник HRW Тетяна Купер. Вона назвала утримання в психлікарні "ганебною спробою" використати психіатрію, щоб очорнити репутацію політика та змусити його замовкнути.

 

"Як відомо, психіатрія широко практикувалася щодо дисидентів в Радянському Союзі", – нагадала правозахисник.



Крім того, члени правозахисної організації вимагають перевести Умерова до лікарні та надати йому необхідну медичну допомогу.

 

Тетяна Купер озвучила й інші вимоги до Кремля: відмовитися від сфабрикованих звинувачень у сепаратизмі проти Умерова та визнати його право на свободу слова, припинити переслідування людей, які кидають виклик діям Росії в Криму.

 

"Умеров не повинен бути покараний за те, що висловив свою думку про Крим і його майбутнє ", – зазначила вона.

Нагадаємо, 26 квітня підконтрольний Росії верховний суд Криму заборонив діяльність Меджлісу кримських татар на території анексованого півострова.

12 травня Федеральна служби безпеки Росії порушила проти Умерова кримінальну справу за нібито заклик в телеефірі до дій, які загрожують територіальній цілісності Росії. Умеров заявляв, що його слова в передачі невірно переклали.

11 серпня під час суду Умерову стало погано, його забрали до лікарні. Суддя винесла ухвалу відправити Умерова на психіатричну експертизу. Його тримають під вартою у стаціонарному відділенні психлікарні. До Умерова пускають лише адвокатів.


21 серпня стан здоров'я Умерова різко погіршився, адвокати заявили про звернення до Європейського комітету проти тортур у Страсбурзі з приводу дій органів слідства ФСБ РФ щодо підзахисного. Політик має хворе серце, хворобу Паркінсона та діабет.


Міністерство закордонних справ України висунуло вимогу до окупаційної влади Криму звільнити Умерова.

Сьогодні, 26 серпня о 16.00 на Майдані Незалежності у Києві відбудеться акція на підтримку Ільмі Умерова.