Міноборони назвало Панова та інших "диверстантів" патріотами, але не своїми розвідниками

14:21, 12.08.2016
Так звані "диверсанти", яких перерахував на допиті Євген Панов, не працюють в українській військовій розвідці. Про це на брифінгу заявив представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький, коментуючи відеозапис, що оприлюднили російські сайти.
 
За його словами, 39-річний житель міста Енергодар Запорізької області Євген Панов давав свідчення на допиті, швидше за все, під тиском Федеральної служби безпеки Росії. На відео Панов каже, що група українських розвідників отримала завдання вчинити диверсії в окупованому Криму за дорученням ГУР Міноборони України, і назвав прізвища сімох осіб.
 
Скібіцький підкреслив, що ні Євген Панов і Андрій Захтей, ні інші названі Пановим "спільники" не є співробітниками ГУР Міноборони. "Можу вас запевнити, що за останні два роки ніхто з кадрових співробітників ГУР Міноборони на території окупованого Криму не був затриманий. Названі Пановим люди - громадяни Украхїни, патріоти, але вони не є співробітниками ГУР Міноборони", - наголосив він.
 
Представник ГУР також додав, що за даними розвідки рівень загрози національній безпеці України залишається високим. "В рамках підготовки до стратегічного командно-штабного навчання "Кавказ 2016 ", основний етап якого запланований на 5-10 вересня, в прикордонних з Україною районах формується потужна міжвидова угруповання Збройних сил Російської Федерації. Вона буде знаходитися в готовності до негайного перекидання і застосування в інтересах керівництва Росії", - сказав Скібіцький.
 
10 серпня ФСБ Росії заявила, що в окупованому Росією Криму попередила ряд терористичних актів, які нібито підготувала українська розвідка. ФСБ назвало імена двох затриманих - Євгена Панова та Андрія Захтея.
 
Україна на найвищому рівні назвала подібні заяви провокацією, фантазіями і приводом для погроз.
 
Президент РФ Володимир Путін звинуватив українську владу в переході до терору.
 
НАТО і Євросоюз заявили, що Росія не надала доказів тероризму України в анексованому Криму.