Організатором псевдо-терактів у Криму виявився водій із Запоріжжя Євген Панов

19:42, 10.08.2016

Євген Панов, якого Федеральна служба безпеки Росії назвала організатором серії терактів у Криму, відомий на Запоріжжі громадський діяч, служив добровольцем на Донбасі.
 
Саме його російська ФСБ звинувачує в підготовці серії диверсій за завданням Головного управління розвідки Міноборони України. Росіяни стверджують, що в ніч на 7 серпня в районі міста Армянськ в анексованому Криму була виявлена ​​група диверсантів.
 
Спецслужба заявила, що було затримано громадяни України та Росії, а один із затриманих - Євген Панов, "один з можливих організаторів терактів". 
 
"Панов Євген Олександрович, 1977 року народження, житель Запорізької області, співробітник ГУР МО України, який також затриманий і дає свідчення", - заявили в ФСБ.
 
Імовірно, ФСБ має на увазі 39-річного Євгена Панова, мешканця міста Енергодар Запорізької області. До війни на Донбасі Панов працював водієм на Запорізькій атомній електростанції.
 
Навесні 2014 він чергував на блокпості на в'їзді до Енергодару. Потім понад рік воював під позивним "Юджин" в рядах 37-го батальйону Збройних сил України. Для цього, йому довелося хитрістю зняти "бронь", яку АЕС ставить на своїх співробітників для військкомату. Демобілізувався у серпні 2015 року.
 
"Він відслужив, віддав борг Батьківщині. Ми пропонували йому службу на контракті, однак він відмовився, зазначивши, що хоче займатися цивільним життям", – розповів командир 37-го батальйону Олександр Лобас.
 
У рідному місті Євгена Панова знають як волонтера, одного з лідерів організації "Самооборона Енергодара", яка захищає інтереси військових. Також він є членом виконкому Енергодарської міськради. З початку 2016 року Панов ще став керівником громадської організації "Енергодарське об'єднання - захисники України".
 
За словами друзів Євгена Панова, він жодних знайомих на окупованому півострові не мав. Також не було зв'язків, пов'язаних з роботою. Вони додають, що з 8 серпня чоловік не виходить на зв’язок.
 
Нагадаємо, 10 серпня ФСБ звинуватила Україну у підготовці теракту в окупованому Криму.
 
В СБУ уже спростували цю інформацію. Проте обрані за часів окупації депутати Криму вже заявили, що так званий напад української диверсійної групи слід прирівняти до негласного оголошення війни.
 
Міноборони України заявило, що Росія намагається відволікти увагу від своїх злочинів.