Колишній депутат Олександр Шепелєв звільнився з російського СІЗО за 10 мільйонів доларів

14:51, 08.08.2016

Колишнього народного депутата від БЮТ Олександра Шепелєва, якого в Україні звинувачують у розкраданні коштів «Родовід Банку», днями випустили на свободу з російського СІЗО нібито за хабар в розмірі 10 млн. доларів. За іншими даними, він дав російським слідчим свідчення щодо Юлії Тимошенко. 

 

Про це повідомив колишній голова Державної пенітенціарної служби України Сергій Старенький на своїй сторінці у Facebook в понеділок.

 

За його словами, це відбулося «через бездіяльність Генпрокуратрури та Мінюсту» в питанні екстрадиції Шепелєва в Україну

 

«А воно їм треба? Ще повернеться да розкаже, хто ж дійсно організував його втечу з Київського СІЗО два року тому», - зазначає пан Старенький.

 

Колишній голова Державної пенітенціарної служби нагадає, що колишній депутат Шепелєв втік з-під варти у Києві в липні 2014, а пізніше, в березні 2015 року був затриманий в Москві та поміщений в СІЗО до вирішення питання про екстрадицію.

 

«За моєю неофіційною оперативною інформацією, звільнення коштувало Шепєлєву 10 млн. долларів США», - стверджує Сергій Старенький, який має знайомих у керівництві пенітенціарної служби Росії.

 

Речник Генпрокуратури Лариса Сарган зазначає, що інформація про звільнення Шепелєва перевіряється.

 

Водночас, джерела "Українських новин" зазначають, що півтора тижні тому Україна отримала відмову від Росії щодо екстрадиції Шепелєва з поясненням, що така видача ставить під загрозу російські національні інтереси.

 

За даними джерела, Олександр Шепелєв погодився співпрацювати зі слідством у Росії і дав показання щодо низки українських політиків в обмін на своє звільнення зі слідчого ізолятора.

 

«Днями нам стало відомо, що Шепелєв пішов на угоду з російським слідством, давши свідчення щодо низки українських політиків: Юлії Тимошенко та інших. У відповідь його звільнили з-під варти», – сказало джерело.

 

Нагадаємо, що Шепелєв у ніч на 6 липня 2014 року втік разом з конвоїром з лікарні швидкої допомоги, де перебував на лікуванні після екстрадиції та утримувався під вартою.

 

Справу проти екс-депутата було порушено в 2012 році, його звинувачували в причетності до розкрадання коштів «Родовід Банку» на суму більше 220 млн. грн. за часів прем'єрства Юлії Тимошенко.

 

Депутата Олександра Шепелєва та бізнесмена Павлом Борульком тоді звинувачували ще й в організації розкрадання держкоштів рефінансування Нацбанку на суму 315, 3 млн. грн. у березні-травні 2009 року.

 

МВС України оголосило Шепелєва у міжнародний розшук за підозрою в замаху на вбивство колишнього акціонера «Родоводу» Сергія Дядечка і розкраданні коштів.

 

У березні 2015 року російський суд прийняв рішення екстрадувати Шепелєва в Україну, однак екстрадиція так і не відбулася.

 

Шепелєв двічі обирався до парламенту за списками БЮТ, але в 2010 році був виключений з фракції і перейшов у фракцію Партії регіонів, звідки згодом також вийшов.