Комуністка Алла Александровська сидітиме у СІЗО до вересня

18:06, 05.08.2016

Алла Александровська у суді.

Київський райсуд Харкова залишив у силі запобіжний захід у вигляді тримання під вартою колишнього депутата від КПУ Алли Александровської: тримання у СІЗО на два місяці без права на заставу. Клопотання захисту про зміну запобіжного заходу відхилено. Комуністка провела за гратами вже місяць.

 

Про це повідомив адвокат підозрюваної Олександр Постернак у п’ятницю, передає «Укрінформ».

 

«Держобвинувач Іван Слюсар наполіг на тому, що стаття, інкримінована Александровській, не передбачає іншого запобіжного заходу, окрім призначеного. Водночас, конвенція Європейського суду з прав людини говорить, що запобіжний захід може бути змінено залежно від стану підозрюваного незалежно від статті. Це міжнародна норма, і суд мав її врахувати», -  зазначив Постернак.

 

За словами адвоката, стан Александровської, доставленої в суд, погіршився через те, що додалися ознаки ОРЗ.

 

«Уранці в СІЗО вона покликала медика з проханням поміряти їй пульс і зробити кардіограму, але медик не прийшов. Захист має в розпорядженні висновок незалежного лікаря про те, що у 67-річної Александровської - ішемічна хвороба серця і аритмія з екстрасистолою, що може призвести до раптової зупинки серця, а в СІЗО немає умов для порятунку хворих», - обурюється пан Постернак.

 

За словами іншого захисника комуністки - Олександра Шадріна, тепер у захисту є всі підстави звернутися до Європейського суду з повним переліком порушень Конвенції з моменту затримання підозрюваної.

 

«Європейський суд уже прийняв нашу скаргу на нелюдські умови тримання Александровської в СІЗО», - каже адвокат Шадрін.

 

Нагадаємо, що 30 червня Київський райсуд Харкова обрав для Александровської тримання в СІЗО на час досудового слідства.

 

12 липня Жовтневий райсуд Харкова зобов'язав начальника СІЗО забезпечити Александровській право на медичну допомогу. Через день її доставили в лікарню швидкої допомоги на обстеження, після чого повернули в СІЗО.

 

За матеріалами слідства, Александровська, разом з оголошеним у розшук її сином Олександром, намагалася підкупити депутатів Харківщини для прийняття звернень до парламенту і до Президента щодо змін у Конституцію з федералізації.

 

За даними слідства, матір і син Александровські виконували завдання російських кураторів, з Росії вони отримали для цього чималі грошові суми.