Адвокат кримських татар Еміль Курбедінов заявив про напад на їх офіс у Сімферополі

14:44, 04.08.2016
У анексованому Росією Сімферополі на вулиці Воровського, 17 невідомі намагалися увірватися в офіс, де працюють захисники кримських татар. Про це заявив заступника глави Меджлісу Еміль Курбедінов, яких захищаж переслідуваних російськими силовиками у Криму кримських татар, на своїй сторінці у Facebook.
 
«На даний момент невідомі особи, імовірно, силовики, намагаються увірватися в офіс колегії адвокатів, де я працюю. Я перебуваю в Ростові-на-Дону», – повідомив він у Facebook.
 
У той же час журналіст Антон Наумлюк написав у Facedook, що нападники, яких мінімум троє, відмовилися представитися і "кричать, щоб відчинили двері, стукають у двері і вікна".
 
Потрапити до офісу чоловікам не вдалося. Помічниці адвоката, що перебували в офісі під час спроби нападу, замкнулися всередині, а коли невідомі відійшли - вийшли з офісу і замкнули його. Журналіст каже, що свідки нападу повідомили, що невідомі – представники Федеральної служби безпеки Росії.
 
Курбедінов пов’язує атаку на офіс адвокатів зі своєю професійною діяльністю. "У офісі зберігаються адвокатські досьє і техніка з інформацією, яка є адвокатською таємницею", – сказав він у коментарі проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії.
 
Адвокат припускає, що силовики намагалися отримати доступ до документів у справах "Хізб ут-Тахрір" і "26 лютого". Захисники збираються подати заяву до поліції про спробу нападу.
 
На даний час Еміль Курбедінов перебуває в Росії, де бере участь у судовому процесі у справі чотирьох кримчан, звинувачених у причетності до руху "Хізб-ут-тахрір". Росія забеоронила цей рух на території РФ і тепер розповсюджує заборону і на українську територію окупованого Криму.
 
У російській справі про членство в "Хізб-ут-тахрір" проходить загалом 14 кримчан. Трьох з них - Рустема Ваїтова, Нурі Прімова і Ферата Сайфуллаєва звинувачують в участі в русі, ще одного - Руслана Зейтуллаєва, в організації осередку цього руху. Суд над кримчанами почався 1 червня в Північно-Кавказькому окружному військовому суді в Ростові-на-Дону в Росії. Російський правозахисний центр "Меморіал" визнав їх політичними в’язнями. Інші десятеро кримчан чекають на закінчення слідства.
 
Правозахисники патріотично налаштованих кримчан неодноразово заявляли про переслідування проукраїнських і кримськотатарських активістів після анексії Криму Росією. Вони закликають Кремль припинити порушення прав людини. Офіційна Москва і проросійська влада Криму заперечують репресії.
 
Нагадаємо, 11 і 12 лютого російські силовики провели серію обшуків в будинках кримських мусульман. Четверо людей затримали: члена Контактної групи з прав людини з Ялти Емір-Усеин Куку, жителя Ялтинського району Енвера Бекірова, жителя Алуштинського району Мусліма Алієва і Вадима Сірука з Ялти. Їх звинуватили у членстві в організації "Хізб ут-Тахрір".
 
Після анексії Криму Росією на півострові російські правоохоронці почали судити кримськотатарських активістів, які брали участь у мітингу 26 лютого 2014 року. За даними російського слідства, через тисняву двоє мітингувальників загинули, 79 осіб отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. У цій справі також проходить заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз, який вже більше року перебуває в СІЗО Сімферополя. Підсудні своєї провини не визнають і вважають цю справу політично мотивованою.
 
Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон.
 
Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії.
 
Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій.
 
Росія заперечує окупацію півострова і називає це "відновленням історичної справедливості".