Росія просить Лондон прискорити рішення по "боргу Януковича"

09:21, 29.07.2016
Росія подала до Високого суду Лондона клопотання про винесення в прискореному порядку рішення за позовом, поданим у зв'язку з невиплатою Україною боргу в 3 мільярди доларів. Клопотання подала незалежна компанія The Law Debenture Corporation plc (Трасті), яка представляє інтереси Росії. Про це повідомляє Мінфін РФ.
 
"Трасті (довірчий власник) звернувся до суду з проханням залишити без задоволення відгук України на позов і винести рішення, яке зобов'язує Україну виплатити номінальну вартість облігацій, суму нездійсненого купонного платежу в обсязі 75 мільйонів доларів і відсотки на всю суму простроченої заборгованості за облігаціями", - повідомляє російський Мінфін.
 
При цьому росіяни наголошують, що аргументи України у відгуці на позов є лише політичні аргументи, які не мають відношення до вимог Трасті.
 
Імовірно, слухання за клопотанням відбудеться в кінці 2016 року, повідомляє Росія. Якщо позов буде задоволено, то остаточне рішення по суті може бути винесено вже на початку 2017 року.
 
Нагадаємо, екс-президент України Віктор Янукович у грудні 2013 року домовився з РФ про 15 млрд доларів кредиту. Тодішні українські влада встигла отримати з цієї суми три мільярди доларів з терміном виплати до кінця 2015 року.
 
17 лютого Росія подала позов до України в Високий суд Лондона з вимогою погасити борг в три мільярди доларів і виплатити "набігли" відсотки на 75 мільйонів доларів.
 
Рада директорів МВФ визнав офіційний статус російської позики Україні на три мільярди доларів.
 
4 травня президент Петро Порошенко підписав закон про безстроковий мораторій на виплату Росії боргу.
 
У липні Міністр фінансів України Олександр Данилюк заявив, що "ми нічого не винні Росії після подій в Криму і в Донбасі" і що таку позицію українська сторона буде відстоювати в ході суперечки з Росією в Лондонському суді.
 
15 липня Росія заявила, що ініціює спрощене провадження проти заперечень України за позовом.