Олександр Ковальов підтвердив, що допоміг вивезти "беркутівців" "чорної сотні"

15:12, 28.07.2016

Керівник громадської організації "Ніхто крім нас" Олександр Ковальов підтвердив, що допоміг "беркутівцям" "чорної сотні" виїхати з бази у Києві у 2014 році після Революції гідності. Про це йдеться у його коментарі для ТСН.
 
За його словами, це було зроблено не за попередньою змовою з найвищим керівництвом МВС, а лише як жест допомоги та спроба уникнути зіткнень. "На той момент, у 2014 році, ми дійсно допомагали всім, хто до нас звертався, по обидва боки. У тому числі й міліції", - каже Олександр Ковальов.
 
Він підкреслює, що на той момент "всі намагалися піаритися з приводу "Беркуту", і всі пропонували вивезти "Беркут" з Києва". І цточнює: серед тих, хто ще займався вивезенням "беркутівців" з бази на Червонозоряному проспекті (зараз проспект Лобановського) у Києві, "були і нардепи, і колишній голова Міноборони Анатолій Гриценко з Автомайданом вивозили", і таксисти. "Але чомусь не згадали жодних ані великих, ані малих депутатів, які про це говорили, а згадали лише нас", - керівник ГО "Ніхто крім нас"
 
Олександр Ковальов зазначає, що не знає, "хто були ці бійці, куди вони поїхали, з чим вони виїхали". "Це був громадянський акт здорового глузду, щоб людей випустити. Тому що на той момент вони виконували свої службові обов'язки", - вважає Ковальов і додає, що не впевнений, що серед вивезених були саме члени так званої "чорної роти", яка розстрілювала Майдан, оскільки у той час на базі перебували різні підрозділи.
 
Керівник "Ніхто крім нас" також заявив, що ніколи не бачив і нічого не знає про зброю, яку він нібито допомагав знищувати.
 
Олександр Ковальов підтвердив, що отримав від співробітників ГПУ повідомлення про підозру в причетності до втечі бійців "Беркуту" і заявив, що розцінює як політичний тиск на нього та на очолювану ним організацію, яка об'єднує.
 
Також "афганець" додав, що був особистим ворогом екс-президента Віктора Януковича за знищення його бізнесу. "Та влада була нашим противником", - підкресли Олександр Ковальов.
 
Нагадаємо, днями генпрокурор Юрій Луценко розповів, що людина, яка допомогла втекти "беркутівцям" з Києва та втопила зброю "чорної роти" в одному зі столичних озер, була учасником Майдану.
 
26 липня керівник департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк уточнив, що беркутівців, які брали безпосередню участь у розстрілах людей на Майдані, допоміг втекти один з керівників громадської організації "Ніхто крім нас". Він зазначив, що були й інші особи, "які отримували розпорядження про сприяння приховуванню злочину".
 
Народний депутат від Блоку Петра Порошенка Володимир Ар'єв заявив, що у допомозі "беркутівцям" підозрюються голова організації в Києві Олександр Ковальов і ще один член "Ніхто крім нас" Чобітько, і опублікував їх фотографії. Пізніше Ар'єв заявив, що Ковальов йому загрожує.
 
У причетності до розстрілів 20 лютого 2014 року на вул. Інститутській в Києві повідомлені про підозру 26 "беркутівців", з них п'ятеро заарештовані, триває судовий розгляд. Не менше 20 "беркутівців" втекли.
 
Раніше адвокат Небесної сотні Роман Маселко заявив, що 16 "беркутівців", які були причетні до розстрілів на Майдані, втекли з України у 2014 році, зокрема, через витік інформації.
 
Організація "Ніхто крім нас" - об'єднання воїнів-ветеранів, учених, робітників. Її гасло - "Захистити і врятувати свій народ".  Після розгону Майдану "Беркутом" організація  засудила дії спецпідрозділу "Беркут" і назвала їх вчинок "низьким і підлим як для елітного спецпідрозділу, яке повинно служити в першу чергу своєму народу".