З Росії на Донбас у липні заїхало 19 ешелонів з озброєнням

08:04, 26.07.2016
З початку цього місяця через кордон України з боку Росії завезли 19 ешалонів з озброєнням та технікою. Про це повідомило Міністерство закордонних справ України.
 
"З початку липня цього року неконтрольовану ділянку українсько-російського державного кордону з боку РФ перетнули 19 залізничних ешелонів з озброєнням та військовою технікою", - зазначається в заяві українських дипломатів.
 
Зокрема, за повідомленням МЗС, на територію Донбасу було перевезено дев'ять танків Т-72, три реактивні системи залпового вогню «Град», дві самохідні артилерійські установки, 11 БТР та БМП.
 
Крім того, підкреслили в МЗС, РФ направляє на Донбас нових найманців і кадрових військових російської армії.
 
Також посилилися обстріли українських позицій з боку окупованих територій. "Лише протягом 22-24 липня ц. р. бойовики за підтримки Російської Федерації 189 разів обстрілювали позиції Збройних Сил України. При цьому продовжують демонстративно і зухвало використовуватися озброєння, яке давно мало бути відведене від лінії розмежування згідно з Мінськими домовленостями", - акцентується у повідомленні міністерства.
 
МЗС звернулося до міжнародних партнерів з проханням посилити політико-дипломатичний тиск на Кремль, щоб зупинити небезпечну ескалацію напруженості на Донбасі. Про це йдеться в заяві, поширеній міністерством. 
 
Від РФ дипломати вимагають невідкладно забезпечити виконання своїх зобов’язань в рамках Мінських домовленостей, вивести з території Донбасу військових, найманців та озброєння, припинити незаконні поставки зброї та військової техніки бойовикам, розблокувати роботу СММ ОБСЄ.
 
Нагадаємо, на Донбасі виявлені позиції танкових груп бойовиків, які задіяні біля Старомихайлівки. За минулу добу спостерігалося перекидання трьох машин на зазначені позиції. Про це на своїй сторінці в соцмережі повідомив кординатор «Інформаційного спротиву» Дмитро Тимчук.
 
РФ надалі заперечує будь-яку свою участь у забезпеченні озброєнням самопроголошених республік та веденні бойових дій. Росія продовжує залякувати спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, перещкоджає їхній діяльності - обмежує допуск спостерігачів до районів, тимчасово непідконтрольних Україні, блокує їх діяльність, не надаючи дозволи на розширення її польової присутності на непідконтрольних територіях. Бойовики не дозволили зустрітися з українськими заручниками координатору гуманітарної підгрупи ОБСЄ.