Мер Бучі Федорук вийшов на роботу і шкодує, що слідчі забрали дитячі іграшки

10:44, 22.07.2016

Анатолій Федорук.

Міський голова Бучі Анатолій Федорук, не зважаючи на проведені у четвер обшуки в його будинку та в будівлі міськвиконкому, вийшов на роботу у п’ятницю. За його словами, слідчі вилучили багато документів, нагород і навіть дитячі іграшки. Водночас, його кум – мер Ірпеня Володимир Карплюк досі переховується.

 

«Дійсно, на виконання рішення Печерського райсуду слідчі Генпрокуратури проводили обшук у моїй квартирі, у приміщенні Бучанської міської ради. Вилучили масу документів», - розповів пан Федорук в ефірі телеканалу «112 Україна» у п’ятницю.

 

Мер Бучі наголосив, що підстав для оголошення йому підозри немає. Тому у п’ятницю зранку він перебуває на робочому місці. Захисники Федорука, яких він найняв, «мають намір у рамках чинного законодавства оскаржити дії правоохоронців».

 

«Мені складно говорити, що там ГПУ оприлюднила, є чітко складений акт того, що було вилучено, які суми, які коштовності, в якому обсязі. Скажу відверто, більше роздута річ, тому що навіть дитячі речі дитини семирічного віку були розкладені, відзнаки тощо. За період 18 років роботи на посаді міського голови були різні відзнаки, грамоти, а вони в доказову базу були вилучені. Це навіть дивно і смішно трохи», - каже мер Федорук.

 

Анатолій Федорук також запевняє, що не збирається тікати, а навпаки, хоче співпрацювати зі слідством: «Я на роботі, працюю і нікуди не збираюся найближчим часом подорожувати, я відкритий до співпраці. Тут інша справа: навіщо з приміщення міської ради вилучати документи з чотирьох поверхів, кабінетів, які не мають абсолютно жодного стосунку навіть в рамках тієї фактової справи, яку ГПУ розслідує? Просто йде таке нагнітання, тиск.»

 

Водночас, кум Федорука, мер Ірпеня Володимир Карплюк, в будинку якого в місті Буча також відбувся обшук, не повідомляє де він перебуває «заради власної безпеки», але при цьому не вважає себе втікачем.

 

Карплюк заявив в ефірі телеканалу «112 Україна» у п’ятницю, що найближчим часом опубілкує аналітичний матеріал з подробицями своїх власних зустрічей в адміністрації Президента. Мовляв, «переші особи держави запрошували в кабінети і залякували» мера.

 

Натомість депутат Валерій Карпунцов, який у 2014-2015 рр. був старшим помічником Генпрокурора з особливих доручень, посилаючись на власні джерела, стверджує, що Карплюк з родиною поспішно вилетів рейсовим літаком (нічний рейс № 917) з Борисполя до Праги о третій ночі у четвер. Тобто за три години до обшуку.  

 

Сам Карплюк підтвердив, що його попередили знайомі правоохоронці про запланований обшук із подальшим затриманням та арештом мера.

 

Нагадаємо, що у четвер слідчі Генпрокуратури, за участі колег з СБУ та МВС провели 31 обшук у місті Буча, що під Києвом: окрім будинків Федорука і Карплюка, приміщення міськради Бучі, обшуки пройшли і на багатьох підприємствах та фірмах, які пов’язують із родинами мерів Ірпеня і Бучі.

 

Обшуки відбулися в рамках кримінального провадження за фактами зловживання та перевищення службових повноважень посадовими особами Бучанської міськради при незаконному вилученні з власності держави 890 га особливих земель лісового фонду.

 

Також Генпрокуратура в рамках справи про так зване «Бучанське Межигір’я» розслідує незаконне надання 14 га землі екс-віце-спікеру Верховної Ради Ігорю Калетнику.