Міноборони розірве контракт на 400 млн через отруєння військових

19:39, 20.07.2016
Міністерство оборони має намір розірвати контракт на суму в 400 млн грн з фірмою "Візит" яка забезпечує харчуванням військовослужбовців навчального центру "Десна". Про це повідомив начальник Центру розвитку і супроводу матеріального забезпечення ЗСУ Дмитро Марченко.
 
Таке рішення прийняли через неякісні продукти, якими 200 військовослужбовців навчального центру отруїлися ще в червні, а частина з них - заразилися кишковими інфекціями. Лише сьогодні МО оприлюднило результати перевірки. 
 
 
Під час роботи комісії виявилося, що військових годували зіпсованою та неякісною їжею. У сирі та яловичині виявлено бактерії групи кишкової палички, а в маслі та сухпайках - цвілеві гриби і дріжджі роду Кандида. Сир та масло взагалі не містять тваринних жирів, а складаються з так званих трансжирів рослинного походження. Печінковий паштет був "приправлений" патогенними бактеріями стафілококу. У меді в 6 разів більше гидроксиметил-фурфуролу - речовина, яка має токсичні і канцерогенні властивості, ніж допускається нормою. Продукти зберігалися з порушенням температурного режиму - при температурі +39 градусів, а м'ясо "морозилось" в морозильній камері при+15.
 
 
 
Постачальником продуктів була компанія «Візит», а за перевірку відповідала ветеринарна служба при Міністерстві оборони.
 
Вже до кінця тижня Марченко обіцяв виявити відповідальних та передати справу до військової прокуратури. Посадовим особам Міноборони може бути інкриміновано вчинення злочину за статтею 111 Кримінального кодексу - "державна зрада". Марченко додав, що Міноборони ініціюватиме судовий позов щодо розриву співпраці з компанією "Візит".
 
Тим часом, компанія «Візит» продовжує постачати продукти для навчального центру, а договір можна розірвати тільки у судовому порядку. Контракт з «Візит» було підписано на 400 млн грн і закінчується він 31 грудня.