ФСБ Росії затримала перекладача ОБСЄ за шпигунство для України

14:13, 18.07.2016

Артем Шестаков ("Свагор")

В Росії затримали перекладача моніторингової місії ОБСЄ в Україні Артема Шестакова. ФСБ звинувачує його  у роботі на Службу безпеки України, повідомляє  російський "Інтерфакс" із посиланням на прес-службу ФСБ.


«ФСБ Росії викритий як агент СБУ і затриманий на території Росії громадянин України Артем Шестаков, який працює перекладачем спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні», - наводить агентство повідомлення російської спецслужби.


У ФСБ стверджують, що луганчанин Шестаков зізнався, що  влітку 2015 року,  будучи співробітником місії ОБСЄ в Луганську,  виїжджав до Києва, де був завербований в агентурний апарат СБУ під псевдонімом «Свагор».

 ФСБ звинувачує українця Шестакова у тому, що той за  завданням СБУ збирав інформацію «політичного, соціально-економічного і військового характеру» на території «ЛНР». Після чого начебто передавав цю інформацію СБУ  по інтернету.

«Зокрема, повідомляв про пересування військової техніки і особового складу географічні координати місць дислокації підрозділів народної міліції, номери телефонів командирів», - повідомили в ФСБ.
 
Служба безпеки України поки не прокоментувала затримання Артема Шестакова.
 
Прес-служба  Спеціальної моніторингової місії  ОБСЄ вже заявила, що один з місцевих працівників місії у Луганській області, перебуваючих у відпустці, тимчасово був  поза зоною досяжності. "Наразі Місії відомо про його місцезнаходження, а також те, що він у безпеці. Це вся доступна інформація на цей момент", - йдеться на сторінці сісії у "Фейсбук".   
 
За даними української служби ВВС, Шестакову дозволили виїхати в Україну, але в'їзд в Росію заборонили.