Іван Самотос, видатний український скульптор, помер у Львові

21:39, 07.07.2016

У четвер у Львові на 83-му році життя помер скульптор, педагог, почесний академік Національної академії мистецтв України, народний художник України, професор Іван Михайлович Самотос.

 

Про це повідомляє прес-служба Львівської облдержадміністраці.

 

«7 липня на 82-му році життя помер видатний скульптор професор Іван Самотос. Митець зробив великий внесок у скарбницю українського образотворчого мистецтва. Він є автором 78 пам'ятників і 80 станкових робіт, більшість яких міститься в експозиціях провідних музеїв України та зарубіжних держав. Як педагог, він виховав не одне покоління відомих майстрів образотворчого мистецтва», - йдеться у повідомленні.

 

Зазначимо, що Іван Самотос нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого (2003 р.) та орденом Кирила та Мефодія (2005 р.). Створені ним пам'ятники стоять не лише в Україні, а й у Молдові.

 

Серед найвідоміших творів Самотоса: погруддя Григорія Сковороди (кована мідь, 1969), погруддя Івана Котляревського (1971), пам'ятник жертвам НКВС на вулиці Замарстинівській у Львові (1997, бронза, мідь, граніт, карбування), а також пам'ятник В'ячеславу Чорноволу у Львові (відкрито 28 грудня 2002 року).